La sfârşitul anului trecut, figurau în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ 1276 de copii aflați în sistemul de protecţie. Dintre aceştia, 509 copii se aflau în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 395 în centrele rezidenţiale din judeţ, 297 erau în plasament familial, iar 75 erau la organisme private autorizate. Anul trecut au fost întocmite 43 de dosare pentru adopţie, 41 de programe pentru reintegrarea familială şi au fost revizuite 799 de programe pentru copiii aflaţi la asistenţi maternali profesionişti.

Din cei 297 de copii aflaţi în plasament familial, 243 sunt în grija unor rude până la gradul IV, iar 54 la alte familii sau persoane. Au fost instituite 19 măsuri de plasament familial întrucât părinţii, fie nu aveau condiţii materiale, fie au fost arestaţi sau au decedat.

Copiii aflaţi în situaţii limită ajung în primă fază într-unul din cele două centre de urgenţă din Piatra Neamţ şi Roman. De aici, în funcţie de situaţie, ei sunt fie daţi în plasament, fie la un asistent maternal, într-o casă de tip familial, iar în cel mai fericit caz se întorc în familie.

Angela Croitoru

Articolul precedentImportant! Vaccinuri disponibile pentru orice persoană adultă, în centrele din Neamț
Articolul următor7.679 elevi din Neamț se pregătesc pentru simularea examenelor naționale
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.