Luna martie a adus înghețarea unei bune părți a sectorului economic. Cele mai afectate de restricțiile impuse de instituirea stării de urgență pentru prevenirea răspândirii noului virus au fost firmele de comerț, alimentație publică, de turism și hoteliere. Din aceste domenii provin majoritatea celor 394 de nemțeni care în luna martie 2020 au devenit șomeri cu indemnizație. „În luna martie s-au înregistrat 394 de persoane nou intrate în plata indemnizației de șomaj. Cei mai mulți sunt din domeniul horeca și comerț. În luna februarie erau în plată 1.555 de șomeri.”, ne-a declarat Dana Chirilă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.

Situația din luna martie a acestui an poate fi cu greu comparată cu alte luni din urmă sau cu aceeași perioadă a anilor trecuți. Epidemia a dus la măsuri fără precedent, dure pentru piața muncii. De pildă, în luna februarie 2020 s-au înregistrat 162 de noi șomeri, mai puțin de  jumătate față de luna martie.

Locuri de muncă sunt, însă se cer anumite calificări. Ultima situație, din 30 martie, arată că la angajatorii din zona Piatra Neamț sunt 108 locuri de muncă în industrie, construcții și servicii. În zona Roman sunt 73 locuri de muncă în aceleași domenii, iar în zona Târgu Neamț sunt 38 locuri de muncă în industrie și zootehnie.

(C.I.)