0:00

Amenda pentru nerespectarea ordonanțelor militare a crescut de 20 de ori, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDacă până acum o persoană care nu respecta regulile de izolare, impuse prin ordonanțele militare, scăpa cu doar 50 de lei amendă, de mâine, 2 aprilie, sancțiunea minimă este de 1.000 de lei. A fost modificat cuantumul amenzilor, care era de la 100 de lei la 5000 de lei pentru persoanele fizice, iar cel actual este de la 2.000 la 20.000 de lei. În plus, a fost modificată și posibilitatatea de a achita, în termen de 15 zile jumătate din minimul amenzii. Până acum, indiferent cât era sancțiunea aplicată, omul amendat putea achita jumătate din minim și scăpa fără alte bătăi de cap. Iar cum minimul amenzii era de 100 de lei, 50 de lei era toată pierderea. Acum nu doar că amenzile au crescut de la 2.000 la 20.000 de lei, dar în termen de 15 zile nu se mai poate achita decât jumătate din amenda aplicată, nu din minim. Deci cea mai mică amendă este de 1.000 de lei.

Pentru persoanele juridice, cuantumul amenzii a crescut de la minim 1.000 de lei, maxim 70.000 de lei, la minim 10.000 de lei, maxim 70.000 de lei. Și în cazul persoanelor juridice este valabilă posibilitatea de a achita, în termen de 15 zile, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator. Persoanele juridice pot primi și sancțiuni complementare, pe lângă amendă, care constau în confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări sau interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate.

Articolul pentru încălcarea căruia se aplica sancțiunile are următorul conținut: ”Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite. Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării”.

C.M.

Articolul precedentŞTIRI OFICIALE 01.04.2020: 215 cazuri noi, de la ultima informare
Articolul următorAproape 400 de nemțeni au intrat în șomaj în luna martie