0:00

Aproape 4.900 de cazuri noi COVID-19. CNSU propune ca măștile medicale sau FFP2 să fie fie obligatorii și în spații deschise, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: Situația din Neamț reflectă destul de fidel ce se întâmplă la nivel național. În urmă cu o săptămână, în 29 decembrie DSP anunța 12 cazuri COVID. Astăzi, 5 ianuarie confirmă că au fost înregistrate 103 de noi cazuri de infectare (de peste opt ori mai multe). Din fericire, astăzi nu a fost raportat niciun deces în rândul pacienților bolnavi de COVID-19.

Știre inițială: „Valul 5 al pandemiei”, preconizat de experții medicali încă dinainte de sărbători pare că a lovit în plin România. Numărul de noi cazuri de COVID-19 a crescut considerabil de la 1.756 raportate luni, la 3.900 de cazuri ieri, la 4.893 de noi infectați raportați astăzi de către Grupul de Comunicare Strategică.

În acest condiții apar și primele măsuri, deocamdată doar propuse de autorități, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus în şedinţa din această dimineaţă, 5 ianuarie, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând din 8 ianuarie, şi o serie de măsuri restrictive considerate necesare având în vedere răspândirea rapidă a tulpinii Omicron a COVID-10. Cea mai importantă dintre acestea este obligativitatea  purtării doar a măştilor de protecţie de tip medical şi FFP2 (cele cu filtru special) în toate spaţiile publice închise şi deschise. Acest tip de măşti ar trebui să nu permită răspândirea variantei Omicron, în faţa căruia măştile sanitare obişnuite sunt inutile.

Este propusă, de asemenea, testarea săptămânală a angajaţilor din „autorităţile/operatorii economici deţinători de infrastructure critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora“.

În Anexa hotărârii ce urmează să fie aprobată în regim de urgenţă, se vorbeşte şi despre testarea săptămânală a angajaţilor din DSP-uri, a personalului de îngrijire şi asistenţă, a personalului din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi copii şi pentru alte categorii vulnerabile.

Atât hotărârea cât și anexa completă în care sunt detaliate toate măsurile, le puteți consulta mai jos. Pentru a intra în vigoare, hotărârea CNSU trebuie validată de o hotărâre de Guvern.

HCNSU nr. 1 05.01.2022 prelungire alerta

 

Anexa-la-HCNSU-nr-1-din-05.01.2022-masuri-prelungire-1

Angela Croitoru

Articolul precedentAdela Cojan, președinte CNAS: Bolnavii cu Covid vor avea acces gratuit și fără bilet de trimitere în centrele de evaluare
Articolul următorAdolescent de 15 ani înecat în lacul de agrement din Parcul Municipal Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Uite-așa o barbă avea…… din pix cresc infectările…..cățelușii trebuie să dea din coadă când și cum le spun stăpânii…..nație fără viitor

Comentariile sunt închise.