apa serv casierieDeși nimeni n-a zis-o clar, ședința Consiliului Județean Neamț de vineri, 14 august, a fost marcată de scandalul de la Apa Serv. De ani buni, compania județeană cu titlu de operator regional face un joc extrem de interesant printre autoritățile locale. Când are nevoie de ele, apelează, cu siguranța că va avea câștig de cauză, doar din apa EI dă de băut populației. Când celor de la Apa Serv li se cere altceva decât să facă abonamente la fotbal sau bani pentru organizarea Zilelor Orașului, atunci se zburlesc și amintesc acționarilor că nu au voie să se amestece în treburile companiei. Un nou episod pe această temă a avut loc în ședința Consiliului Județean.

Protagoniștii:

Ioan Păcală, coordonator zone operaționale la Apa Serv – funcție cu care a fost cadorisit doar pentru a nu fi în incompatibilitate – și cel puțin o dată pe lună consilier județean, a arătat cu degetul spre primarii care nu au achitat contribuția către companie: ”Așa cum știți, investiția pe apă are și o componentă de contribuție a orașelor și comunelor. Fac un apel la colegii consilieri care sunt din zonele respective, să ne sprijine, fiindcă… Să vă dau un exemplu: Bicaz, unde poate dl. Pavăl ne sprijină un pic, Bicaz stă foarte prost în ce privește contribuția proprie. Lucrarea a fost terminată, iar ei, din 463.000 au dat 100.000, adică nici 25%. Târgu Neamț, la fel, nu a dat absolut nimic din contribuție. La Vânători, doamna primăriță a promis că va plăti, eșalonat; Roznov nu a dat absolut nimic, deși lucrarea e realizată 78%. Consiliul Județean s-a achitat, sunt comune care s-au achitat… Rugămintea este să ne sprijiniți

Replica a venit imediat de la Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț: ”Avem și noi o rugăminte la dvs. Când mai stabiliți program de restricționare a furnizării apei, cum ați făcut la Târgu Neamț sau în stațiune (Bălțătești – n.r.), să ne comunicați și nouă, la Consiliul Județean, să le comunicați și localităților. Să transmiteți și la noi, să nu mai aflăm din presă. Că noi nu comunicăm prin presă. Suntem acționarul majoritar la această companie!”Coroborate cu o luare de poziție a președintelui Consiliului Județean Constantin Iacoban, în timpul ședinței – ”Nu e în regulă ce se întâmplă la Apa Serv! Este o companie de utilitate publică, serviciul este unul vital. Nu este feuda cuiva! E vorba de decizii, care trebuie luate în deplin acord cu instituțiile, cu beneficiarii, dacă vreți, că sunt primării, spitale sau alte instituții publice. Am impresia că unii confundă aranjamentele de acolo cu distribuția efectivă a apei, cum se lucrează cu apa propriu-zisă. E o mare confuzie!” -, aceste declarații arată adevărata stare de lucruri și de ce tot mai multă lume consideră că Apa Serv este un fel de stat în stat în Neamț.

Dana Ostahie

Articolul precedentValuri de distracție pe Lacul Izvorul Muntelui, de Ziua Marinei! GALERIE FOTO
Articolul următorMedicii protestează pe… Facebook! Ministrul sănătăţii le răspunde pe… Facebook!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.