În cartierul Precista, pe strada Burebista, mirosul de gunoaie se accentuează. Oamenii din zonă spun că nu temperaturile în creștere ar fi de vină , ci nepăsarea unor oameni care nu se fac responsabili pentru mizeria de acolo. Un cititor al ziarului „Ceahlăul”, marcă înregistrată, a semnalat faptul că din balconul lui se vede, în fiecare zi, același peisaj, cu o centrală dezafectată care oferă un spațiu generos pentu boschetari, pentru „urbaniștii” care au boală pe pubele și pentru cei care consideră că „toaleta publică” are un înțeles extins.

burebista gunoaie 02

Cu puține cuvinte, un loc ce provoacă greață, se află în nepăsare chiar în centrul modernizat și renovat al orașului turistic-european, decernat cu perle, Piatra-Neamț. Imaginile dezolante sunt proiecția unei foste centrale, care acum este dezafectată și din care, potrivit localnicilor, se „colectează” fier vechi și cărămidă. În rest, totul arată ca un depozit de gunoaie. Deși în imediata apropiere se află și câteva pubele pentru colectarea deșeurilor menajere, se pare că unii oameni nu-și mai bat capul cu selectarea gunoiului și preferă să arunce resturile menajere în clădirea ce pare abandonată. Parțial abandonată, deoarece într-o parte a aceleiași clădiri am găsit Compania Județeană ”Apa Serv”, Secția Apă. Nu ne-a răspuns nimeni la ușă, chiar dacă muzica fină, clasică, ce răzbătea de după ziduri, ne-a lăsat impresia că sunt și oameni acolo. De la Primăria Piatra Neamț prea multe informații nu sunt. Așadar, singura motivație, aparent plauzibilă și scuzabilă, pentru care gunoaiele din buricul târgului sunt „legale” se datorează unui litigiu între Primăria Piatra Neamț și o persoană care susține că terenul pe care a fost construită centrala, îi aparține.

burebista gunoaie 03

„În legătură cu problema acelui spațiu, este un litigiu pe Legea 10. Și până când nu se pronunță o hotărâre judecătorescă nu avem cum să spunem al cui este terenul și în grija cui este să asigure curățenia. Litigiul este doar pentru o parte a terenului”, a precizat Vlad Tudor, purtător de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț.

burebista gunoaie 04

Așadar, locatarilor din zonă, care sunt nemulțumiți de starea deplorabilă a „depozitului” de gunoaie nu le rămâne decât să pună mâna pe lopeți și pe furci și să facă treaba altora dacă vor să respire aer curat într-un oraș europen cu de toate… inclusiv cu taxe și impozite. (M. TEODOROF)

Articolul precedentSubiectul “Creșele provocă dureri” / Aroganța domnului Căileanu
Articolul următor… pe scurt …