0:00

Apa Serv, puţine lucrări, multe contestaţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aproape 240.000 de nemțeni ar urma să se bucure de rețea de apă și canal și de stații de epurare moderne, toate pe fonduri europene. În martie 2011, Apa Serv a câștigat un proiect în valoare de 107.677.000 euro (453.589.363 lei), din care finanţare europeană 79,14% şi 20,86% cofinanţare naţională. Doi ani mai târziu, din cele 9 componente din acest proiect, doar 4 sunt funcționale. Celelalte, sunt fie în perioadă de licitație, fie sunt contestate. La fiecare lucrare s-au înscris între 11 și 15 firme, din România și străinătate, iar cum banii puși la bătaie sunt mulți și contestațiile curg ca pe… apă. Pe 28.03.2011, Apa Serv a semnat contractul de Finanţare pentru Proiectul Major “Extinderea şi Reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”. Acesta are în componenţă două contracte de asistenţă tehnică şi 7 contracte de lucrări. Pe lângă modernizarea stațiilor de epurare, contractele mai privesc și extinderea reţelei de apă şi canalizare la nivelul judeţului în Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Târgu Neamt, Vânători, Roman, Săbăoani, Bicaz și Podoleni.

Proiecte cu noroc

La mai bine de doi ani de la semnarea contractului, numai câteva lucrări se desfășoară, deși proiectul trebuie încheiat în 2014, plus un an în care se mai pot face remedieri. Componenta “Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în aglomerarea Piatra Neamţ” este funcțională. Lucrări pe aceeași componentă se fac şi în Dumbrava Roşie. O altă lucrare care este câștigată și care nu ridică, deocamdată, probleme din partea constructorului este “Extinderea şi modernizarea staţiei de epurare ape uzate Roman”. Lucrarea presupune reabilitarea în totalitate a staţiei de tratare ape uzate Roman şi aducerea acesteia la standardele europene privind parametrii apelor uzate tratate. Câștigătoare a licitației este firma Passavant Roediger GmbH, care a semnat contractul pe 28 noiembrie 2012 și are termen de finalizare 22 luni.

Proiecte cu ghinion

La finele lunii trecute, Apa Serv a mai finalizat licitațiile pentru alte lucrări, dar toate au fost contestate. Asta înseamnă cel puțin încă 30 de zile de amânare a semnării contractelor. Este vorba de alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Săvineşti – Roznov, Târgu Neamț – Humulești și Bicaz. “În mod normal, Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) trebuie să ne dea un răspuns în termen de 30 de zile, dar se poate prelungi. Chiar dacă firmele pierd un procent din garanție, dacă nu primesc dreptate la contestație, valoarea este mult prea mică încât să nu o depună. Oricum, nu aceasta este adevărata problemă, ci faptul că se poate ajunge în instanță. De exemplu, pe proiectul Stației de Epurare Roman, CNSC a dat câștig de cauză firmei de pe locul al II-lea, însă Passavant a câștigat la Curtea de Apel”, a declarat Cătălin Ionuț Dughir (foto), directorul Apa Serv.

Nici pentru extinderea reţelelor de canalizare în Roman şi Săbăoani, lucrurile nu stau mai bine. În ultima zi de depunere a contestațiilor a și venit una din partea unei asocieri dintre o firmă din România și una din Italia. Asta în condițiile în care pe 22 august, la Primăria Roman, urma să se semneze contractul. Câștigătoare, din punctul de vedere al comisiei de licitație, a fost o asociere între firmele TLSIT și Moldocor, ambele din Piatra Neamț. “Din ceea ce cunosc, două firme asociate, una din România și una din Italia, au contestat decizia comisiei. Președintele m-a informat că acestea au prezentat în documentație un certificat ISO care nu era conform cu cerințele din caietul de sarcini. Ulterior, după deschiderea procedurii, au adus un alt certificat”, a mai declarat directorul Dughir.

O altă lucrare vizează modernizarea staţiilor de tratare a apei şi apei uzate în  Săvineşti – Roznov, dar şi construirea unei noi staţii la Podoleni care să preia apele uzate din Săvineşti, Roznov, Zăneşti, cu dezafectarea celei existente la Roznov. Licitația este în desfășurare, dar, surpriză, ieri, 19 august, şi aceasta a fost contestată de Asocierea Viales Y Obras Publicas şi Victor Construct.

Cel mai rău scenariu

“Apa Serv ar fi singura responsabilă de pierderea finanțării europene” – sunt cuvintele directorului Cătălin Dughir. Acesta spune că are toată încrederea că va duce la bun sfârșit proiectul de 107 milioane de euro. Totuși, un pericol l-ar reprezenta rezilierea unui contract. “Apa Serv a semnat acest contract. Noi trebuie să-l ducem la bun final. Am experiența proiectului pe fonduri ISPA, derulat în Piatra Neamț, și sunt sigur că-l putem termina și pe acesta. Singura problemă ce ar putea interveni este rezilierea unui contract. Atunci, lucrările se devansează cu cel puțin încă un an și pot interveni probleme între ce a făcut fostul constructor și ce mai trebuie să se execute. Există un risc, dar până acum nu am avut probleme cu cei care au câștigat licitațiile în respectarea termenilor”, a subliniat directorul Dughir.

Despre cine va plăti în cazul în care până în 2015 vom termina doar parțial lucrările pe o componentă, Cătălin Dughir spune că Apa Serv va fi bună de plată. „Dacă se ajunge în situația în care o lucrare nu va fi gata la expirarea termenului, vom pierde finanțarea. Lucrările executate vor fi plătite de către companie, noi fiind direct responsabili. Mai apoi, bineînțeles, ne vom întoarce împotriva firmei care nu a respectat caietul de sarcini, a mai precizat Cătălin Dughir.

Claudia MATEI

Articolul precedentAstre norocoase pentru consilierii romaşcani
Articolul următorIntoxicaţie de la perişoare la Vulpăşeşti