apa 01

* de Ziua Mediului, reprezentanţii Companiei Judeţene au povestit liceenilor ce fac zi de zi

Cum ar fi putut Compania Judeţeană Apa Serv să serbeze Ziua Mondială a Mediului altfel decât pe ploaie? În ciuda vremii deranjante, totuşi, ieri dimineaţă, cam pe la ora 10, un grup de peste 20 de elevi de la Colegiul Naţional „Grigore Cartianu” au fost invitaţii Companiei Judeţene, pentru a afla, mai simplist vorbind, drumul parcurs de apă, de la captare până la robinet. Gazde ale acţiunii au fost directorul de dezvoltare, Gheorghiţă Zaharia şi inginerul Cezar Daniel Oică, șef sector, ultimul delectându-i pe adolescenţi cu explicaţii. „Astăzi este Ziua Mondială a Mediului şi am decis să prezentăm elevilor de liceu activitatea noastră de zi cu zi. Avem în derulare un program de reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ, în valoare de 107.677.000 euro. La captarea Bâtca Doamnei, unde derulăm activitatea de azi, printre altele, avem în vedere reabilitarea staţiei de pompare şi a celei de repompare, precum şi alimentarea cu energie electrică. Elevii pe care i-am invitat azi provin de la Colegiul Naţional Grigore Cartianu, de la clasa de mediu”, a declarat Gheorghiţă Zaharia, directorul de dezvoltare al Companiei Judeţene Apa Serv.

SCADA – loc de luat bobârnace

Primul obiectiv prezentat juniorilor a fost staţia de dozat sulfat de aluminiu. „Avem aici un cilindru de beton prin care aducem în staţie apa din lac. Aici se introduce clorul, iar sulfatul de aluminiu este amestecat cu ajutorul celor două agitatoare. Ulterior, prin două conducte, apa se duce în decantoare”, a explicat inginerul Cezar Daniel Oică. Explicaţiile au continuat pe aceeaşi tonalitate tehnică, la un moment dat tinerii, mai ales băieţii, părând a fi cuprinşi de o uşoară stare de plictiseală. Mai interesantă a părut prezentarea centrului de sesizări şi reclamaţii, denumit SCADA. Acesta controlează, la nivel automat, doar captarea de la Vaduri, dar, după derularea programului de care pomenea directorul Gheorghiţă Zaharia, şi captarea Bâtca Doamnei va intra în rândul lumii bune. „SCADA este dispeceratul care se ocupă de deranjamentele pe apă şi canal. Avem aici cinci ingineri. Ei răspund atunci când sunt deranjamente. Ei sunt cei care iau toate bobârnacele. Prin proiectul pe care-l derulăm acum, vom cuprinde şi captarea Bâtca Doamnei în SCADA”, a mai relatat Cezar Daniel Oică.

„Unii vecini sunt mai răi”

Deşi, după cum am remarcat, la un moment dat, o parte dintre adolescenţi erau mai mult în căutare de brichetă, decât de explicații… acvatice, totuşi liceenii s-au arătat mulţumiţi de timpul petrecut ieri. Mai ales fetele! Băieţii erau mai… timizi. „Totul a fost nou. Am aflat multe lucruri interesante. De pildă, acum ştim că unii vecini sunt mai răi”, a explicat Amalia. „Foarte interesant. Am aflat cum se produce apa pe care o folosim. Acum avem mai multă încredere în apa de la robinet”, a spus şi Georgiana.

Modernizare la… modernizare

„Captarea de la Bâtca Doamnei este cuprinsă într-un program de modernizare şi reabilitare, în ideea de a o aduce la standarde europene. Avem în vedere înlocuirea echipamentelor vechi, captarea de la Bâtca Doamnei fiind înfiinţată în anul 1985. Captarea a mai făcut obiectul programului ISPA, prin care am realizat un laborator la cele mai înalte standarde. La nivelul anului 2011, de pildă, din cele 47 de laboratoare acreditate la nivel european, cel al Apa Serv se afla pe locul întâi, cu o rată de abatere zero. La nivel naţional, suntem între cei şase operatori care deţin acreditarea RENAR”, a declarat Gheorghiţă Zaharia, directorul de dezvoltare al Companiei Judeţene Apa Serv.

apa 02

apa 03

apa 05

apa 06

apa 07

apa 04

M. CONSTANTINESCU

Articolul precedent“Tricolorii” invitaţi la Piatra Neamţ
Articolul următorArnăutu are certificat de bună purtare de la ANI