Inspecția Sanitară de Stat din județul Suceava a prezentat prefectului Iulian Cimpoieșu un raport despre calitatea apei în mediul rural, din care rezultă că în multe dintre sursele de apă din unele comune sucevene au fost găsiți nitrați, E.coli, enterococi și alte neconformități care pot pune în pericol sănătatea populației.
„Având în vedere cele prezentate în raport, Instituția Prefectului – județul Suceava va notifica primăriile vizate și va monitoriza modul de implementare a fiecărei acțiuni propuse pentru remedierea problemelor semnalate, acordând sprijin în aria sa de competență”, precizează Instituția Prefectului județului Suceava.
Potrivit raportului, în județul Suceava funcționează 30 de stații de tratare a apei potabile în zona rurală (27 dintre ele având Autorizație Sanitară de Funcționare) și 12 rețele de distribuție a apei potabile, din care 8 au autorizație sanitară.
Sistemul de aprovizionare cu apă comuna Fundu Moldovei este în procedură de autorizare, iar inspectorii sanitari au constatat deficiențe de funcționare ale sistemului de clorinare, degradări ale unor porțiuni din finisajele încăperilor stației de tratare a apei, perimetru de protecție incomplet. În proba de apă colectată s-au găsit: clor rezidual liber consumator sub valorile legale, B. Coliforme, E.coli, Enterococi prezente. Populația este informată cu privire la calitatea apei, aceasta fiind furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer.
Probleme s-au regăsit și în următoarele comune: Calafindești, Bosanci, Bogdănești, Poiana Stampei, Brodina, Verești. Principalele probleme identificate țin de sistemul de dezinfecție a apei. O situație mai deosebită este localitatea Șaru Dornei, unde nu există stație de tratare a apei, și „nu se asigură monitorizarea de audit a calității apei furnizate consumatorilor pentru anul 2021”, conform raportului. În cazul acestor localități apa este furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer.
Angela Croitoru
Sursă foto: adevărul.ro