0:00

Anticarul Grumăzescu vrea un Muzeu al Literaturii la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dumitru I. Grumăzescu, renumit anticar ieșean, de loc din Târgu-Neamț, a prezentat o scrisoare de intenție la ședința de Consiliu Local, prin care propunea înființarea unui Muzeu al Literaturii. Acesta a anunțat că odată cu înființarea acestui muzeu va dona din colecția personală aproximativ 15.000-25.000 de volume, unele dintre ele unicat în țară.

„Donația pe care vreau s-o fac orașului este destul de îndrăzneață. Din biblioteca mea de 55.000 de volume, aș fi dispus să donez orașului 15-25.000 de volume, din care vor face parte și manuscrise pe care nu le are nimeni în România. De asemenea, voi dona circa 5.000 de volume cu autografe, de la Mircea Eliade până la Emil Cioran, de la Vasile Alecsandri, apoi câteva icoane deosebite, tablouri, obiecte de artă, bronz, ceramică. Toate acestea aș dori să facă subiectul unui Muzeu de Literatură la Târgu-Neamț. De ce vreau acest muzeu: pentru că am o vârstă și vreau să las ceva orașului în care m-am născut. Colecția Eminescu, care este cea mai mare colecție din lume, va rămâne la Iași, dar Colecția Ion Creangă va fi aici la Târgu-Neamț. Gândiți-vă că la Târgu-Neamț s-a făcut prima colecție particulară închinată marelui Eminescu în 1979, și tot aici s-a făcut prima expoziție particulară închinată lui Jules Vernes. În același an, am fost vizitat de strănepotul lui Jules Vernes. În 6 luni aștept un răspuns de la dv. și îl rog pe domnul primar să invite aici în această sală, oameni de afaceri din oraș pentru a-i sensibiliza și să înțeleagă că oricâte magazine de vândut roți de bicicletă, mașini sau galoși, dacă nu faceți un act de cultură nu veți rămâne în istoria acestui oraș. Un telefon mobil, o rachetă, o face și cel din Africa, dar actul de cultură nu-l poate face oricine. Nu ai cultură, nu ai verticalitate. N-ai verticalitate, ești un neica nimeni. Îmi doresc foarte mult înființarea acestui muzeu și vă rog să mă credeți că am avut invitații de a înființa acest muzeu și din alte zone ale țării. Este ultima dată când eu vă propun înființarea acestui muzeu. Doresc ca acest muzeu, această instituție să fie sub egida Colegiului Național Ștefan cel Mare, pentru că elevii au dreptul să aibă acces la cultură. Ei sunt principalii beneficiari. Avem nevoie de o sală în care să încapă circa 150 de scaune, biblioteca să fie la vedere după modelul englezesc, o altă sală de conservare a cărților, iar o altă sală pentru obiecte. Și încă ceva. Nu vreau să-mi apară numele pe vreo inscripție, numele meu vreau să apară doar pe actul de donație, atât. Mi-aș dori ca spațiul muzeului să fie în spatele liceului”, a declarat anticarul Dumitru I. Grumăzescu.

Răspunsul primarului Daniel Harpa nu a întârziat. „Domnule Grumăzescu, noi vă mulțumim pentru prezență și eu personal vă asigur, împreună cu colegii mei că vom face tot posibilul ca acest muzeu să se realizeze”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI
Articolul următorPoetul Radu Florescu, premiat la Bistriţa