Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România, informează Prefectura Neamţ, într-un comunicat de presă. Subiectul a fost dezbătut în timpul unei întrevederi a prefectului George Lazăr cu președintele ANSVSA, „pe tema unor informații eronate apărute în presă”, potrivit sursei citate.

„ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (non-profesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale. Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere non-profesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro. În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Neamţ.

„Găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională. Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, a declarat George Lazăr. (ZCH NEWS)

Articolul precedentEugen Țapu – Nazare, PNL Neamț: ”PSD, scandalagiul politicii românești”
Articolul următorÎngrijitoarea demisă de la creșă cere daune de 100.000 de euro pentru că ”a avut de suferit din cauza presei”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.