anm-portocaliu-octombrie-2016Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, 11 octombrie, o avertizare COD PORTOCALIU, de ploi însemnate cantitativ, pentru toată regiunea Moldovei. Alte câteva zeci de judeţe se află sub COD GALBEN, din aceleaşi motive.

CODUL PORTOCALIU este valabil în intervalul 11 octombrie, ora 18:00 – 12 octombrie, ora 20:00. În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa și Tulcea, precum și în zona de munte aferentă județului Dâmbovița se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 50-60 l/mp şi pe arii restrânse 80-90 l/mp”, avertizează ANM.

CODUL GALBEN este valabil în intervalul 11 octombrie, ora 15:00 – 13 octombrie, ora 10:00.În intervalul menţionat, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și Meridionali, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăși la rafală 55-65 km/h cu precădere în regiunile estice şi la munte şi pentru intervale scurte de timp peste 75-80 km/h în zona litoralului, dar şi pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea”, mai precizează ANM.

În dimineața de 12 octombrie, ANM va actualiza prezentul mesaj. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: ANM)