0:00

Aniversări pe cinste la Petru Rareș, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dominați de consacratul spirit al liceului pietrean, absolvenții de la Petru Rareș își dau întâlnire an de an, promoție după promoție, fiecare cu aniversările ei rotunde. Totul se subscrie unei rigori specifice marilor școli, fie ele din România sau din lume. Sezonul 2013 este marcat de două întâlniri spectaculoase, una de 30 de ani, a doua de 40 de la absolvire.
Vinerea trecută a însemnat revederea promoției 1983, prima serie din mandatul de director al regretatului profesor Dumitru Roșca, una dintre cele de referință pentru relansarea liceului din anii ‘80. Diriginți, la cursurile de zi, profesori unul și unul, adevărate piese de patrimoniu: Ioan Zenembisi, Antonina Mîndru, Valerian Ceaușu, Maria Bârlădeanu, Vasile Stoian, Alexandrina Mancaș, Coralia Bunghez. Cât privește absolvenții (șefă de promoție: Renata Cătălina Jora), astăzi nu mai contează câți s-au dăruit total învățăturii și câți erau parcă născuți să devină vedete. Destui sunt stabiliți în străinătate, cel puțin unul s-a repatriat, mulți au rămas în țară. Pornind de la deja „banalii” ingineri, medici, profesori și oameni de afaceri, acoperă profesii și ocupații care au curpins/ cuprind inclusiv gazetar, actor, ofițer de informații și șef peste destinele pensionarilor nemțeni . Pentru o seamă de nume, deloc puține, nu e nevoie de consultarea anuarului liceului: Greta Donea, Gabriel Enache, Adrian Ilea, Grațiela Murguleț, Ioan „Puiu” Naumescu, George Teleman, Ciprian Vladislav, Cristina Vodă, Cătălin Constantin, Daniela Grădinaru, Călin Grigoraș, Cristina Pașcu, Ionel Popa, Daniel Cioloca, Felix Poloțanu, Remus Veliche, Cezar Anegroae, Cătălin Boboc, Cornel Chifu, Traian Chiuariu, Cristina Goilav, Florentina Măldăianu, Cătălin Mândru, Vasilica Stamatin, Andrei Zamfirescu, Cătălin Nemțanu. Cu totul, s-au adunat vreo 90, potrivit mărturiei directorului CNPR, profesorul Mihai Obreja.
Cu 10 ani vechime în plus, absolvenții din 1973 (șefă de promoție: Monica Stăcescu), rămân fideli întâlnirii organizate sâmbăta, respingând moda întâlnirilor de vineri, care te scapă de presiunea rezervării din timp a unui restaurant. Ei se văd pe 29 iunie, de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. E o potrivire perfectă pentru unul dintre diriginții lor, veșnic tânărul Paul Sandovici. Alături de el au îndrumat clase, la zi, Ioana Zamoșteanu, Artizia Goilav, Elena Bostan, Maria Meder și Luminița Boariu. Promoția a fost una de refrință pentru acele vremuri, simpla menționare a câtorva absolvenți fiind pe deplin lămuritoare: Carmen Comăniță, Georgeta Dașu și Dragoș Vintea, Gheorghe Căescu, Dan Călinescu, pentru a nu mai vorbi despre Remus și Romulus Caranfil, Victor Kirileanu și Ioan Onisei. Cel din urmă, după binecunoscuta carieră politico-administrativă, și-a câștigat poziția de port-drapel al promoției. Dacă nu se prăpădea prea repede, colegul lor sociolog și gazetar, Vasile Munteanu, sigur ar fi scris o cronică entuziasmantă.
Din păcate, acest gen de bucurii este umbrit de ani de zile de un mare neajuns reținut în seama liceului. Fundația Petru Rareș este nefuncțională de când fosta directoare s-a dedicat cu totul unei trude politice de tristă amintire, iar noua asociație a absolvenților, promisă de directorul Obreja de prin 2009, nu s-a mai născut.

Viorel COSMA

Articolul precedentPrimarii buldozeriști
Articolul următorUPU vrea medici