Medicii de familie care au făcut gărzi în perioada 28 mai 2008-1 iunie 2011 în centrele de permanență nu mai trebuie să returneze statului banii cheltuiți pentru funcționarea acestora. Este vorba despre sumele aferente acoperirii cheltuieililor de administrare și funcționare ale cabinetelor și sumele accesorii, rezultate din deciziile de impunere emise de casele județene de asigurări de sănătate.
Aceste norme au fost aprobate prin Ordinul comun al ministrului Sănătății, al ministrului Finanțelor Publice și al președintelui CNAS, publicat în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2015 și care a intrat în vigoare la data publicării. Noile dispoziții stabilesc că sumele deja recuperate de stat se restituie în primul semestru al acestui an, lucru care va fi realizat din oficiu de către casele de asigurări de sănătate.
Mai exact, casele de asigurări de sănătate comunică Casei Naționale de Asigurări de Sănătate până la data de 31 ianuarie 2015 sumele recuperate de la medicii de familie care urmează a fi restituite. CNAS transmite Ministerului Sănătății până la 15 februarie 2015 suma rezultată ca urmare a centralizării datelor transmise de casele de asigurări de sănătate.
Mai departe, aceste sume se vor transfera din bugetul aprobat Ministerului Sănătății pe anul 2015.
Apoi, casele de asigurări de sănătate vor realiza restituirea sumelor către medicii de familie după cum urmează: în conturile prevăzute în contractele de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, pentru cei care se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate; în conturile declarate de medicii de familie, în situația în care aceștia nu se mai află în relație contractuală cu Casele.
În judeţul Neamţ, normele publicate în Monitorul Oficial de săptămâna trecută nu se aplică, deoarece primul centru de permanenţă s-a înfiinţat la sfârşitul anului 2011. (Oana IOSUB-TOMA)