dragusanu 2014 02_resizeDeputații din Comisia Juridică și din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marți, 09 februarie, „Legea defăimării”, inițiată de Liviu Dragnea, liderul PSD, care a propus mărirea amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care „aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități”. Conform propunerii, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, amenzile variază între 1.000 și 30.000 de lei, în timp ce defăimarea unei comunități sau a unui grup de persoane s-ar sancționa cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei.

Pentru că, în Comisia Juridică, deputatul nemțean Cătălin Drăgușanu a votat raportul consultativ supus votului în plen, am dorit să aflăm de ce. „Sunt alte dedesubturi legat de votul în Comisia Juridică, însă, ceea ce pot să vă spun acum, este că, dacă se va ajunge, până la urmă, la votul în plen din Camera Deputaților, voi avea două variante – fie mă abțin, fie votez împotrivă, pentru că nu mă încântă formula actuală. Proiectul inițial arăta altfel, unele aspecte sunt în regulă, dar altele nu și riscăm să ajungem să blocăm instanțele de judecată pe cazuri particulare. Nu este momentul pentru România pentru o astfel de lege”, a declarat deputatul Cătălin Drăgușanu.

Votul final trebuia să fie dat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, dar, după cum ne-a anunțat Cătălin Drăgușanu, s-a amânat pentru că e „harababură”.

Atacurile între partidele politice nu sunt sancționate de Legea defăimării

Dar, pentru că tot vuiește internetul de „Legea defăimării” și pentru că partidele politice au intrat deja în campanie electorală și-au început să apară și comunicatele în care se atacă între ele, am vrut să aflăm dacă legea s-ar aplica și în cazul lor. „Apartenența politică s-a scos din lege ca urmare a unui amendament venit din partea societății civile. Cred că s-ar aplica doar în cazul în care este atacă o persoană care face parte dintr-un partid politic”, a precizat Cătălin Drăgușanu.

C-o fi fost amendament din partea societății civile ori că Liviu Dragnea a făcut ce-a spus în octombrie anul trecut – că va elimina criteriul defăimării pe criterii de apartenență politică și de avere din Legea defăimării – nu știm.

Inițial, ideea de a elimina respectivul criteriu părea bună, pentru a-i feri pe oamenii de rând de amenzi în cazul în care „vorbesc de bine” pe aleși, însă îi scapă și pe politicieni de amenzile usturătoare și le dă voie să se atace în voie, prin comunicate de presă sau direct, în timpul campaniei electorale.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentS-a stabilit calendarul alegerilor locale: campania începe pe 6 mai, votul pe 5 iunie
Articolul următorRomașcanii îi cer socoteală lui Leoreanu pentru gunoaie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.