Guvernul a majorat amenzile pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă. Conform noilor reglementări, valoarea minimă a amenzilor va fi de 2,5 ori mai mare decât valoarea rovinietei neachitate, în timp ce valoarea maximă va fi de patru ori valoarea anuală a rovinietei pentru categoria respectivă de autovechicule.
Acest tip de amenzi nu au mai fost majorate în ultimii 12 ani, în timp ce numărul lor a crescut foarte mult.
Amenzile nu vor mai fi fixe, ci ele se vor calcula în funcție de tipul autovehiculelor. De exemplu, pentru un autovehicul cu greutatea de până la 3,5 tone valoarea rovinietei în 2022 este de 475 de lei (96 de euro), ceea ce înseamnă că pentru neplata acesteia valoarea amenzii va fi cuprinsă între 1187,5 lei și 1900 de lei.
„Rovinieta în România este de 28 de euro pe an, în condițiile în care în Ungaria este 139 de euro pe an. O țară cu o suprafață mai mică de trei ori decât România încasează cu de trei-patru ori mai mult decât România la rovinietă. 25% din încasările de rovinietă în Ungaria provin de la cetățeni români care tranzitează Ungaria sau circulă către Ungaria”, a declarat Alin Șerbănescu reprezentant al Ministerului Transporturilor.
Amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Numărul amenzilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România a crescut de la 357 de mii de amenzi aplicate în 2015, la 734 de mii de ameni în 2021.
Angela Croitoru