Amenzi de până la 2500 lei pentru cei care nu poartă măști chirurgicale sau FFP2, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn ședința de Guvern de joi, 6 ianuarie, a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile pe teritoriul României și au fost aprobate și o serie de restricții care urmăresc limitarea răspândirii COVID-19. Cea mai importantă este măsura ce intră în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, și anume obligaţia purtării măştilor chirurgicale sau de tip FFP2 atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise.

Sunt interzise măştile textile. Nerespectarea acestor prevederi atrage, potrivit Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru combaterea pandemiei, aplicarea unor amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, atrage atenţia, într-un interviu pentru Digi24: „Este ca și cum nu ar avea mască. Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare„.

Polițișii și jandarmii sunt cei care pot aplica aceste sancţiuni contravenţionale.

Masca trebuie să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Excepție de la purtarea măştii fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care lucrează singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise (ultimele trei categorii cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public) şi persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante cum sunt temperaturile ridicate sau umiditate crescută sau cei implicaţi în activități sportive.

Angela Croitoru

Articolul precedentFOTO: Autoturism lovit de tren, șoferul amendat
Articolul următorAccident mortal la Războieni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.