reclama autocenter

peste

În perioada 01 -11 aprilie, în Neamţ, s-au desfăşurat 26 acţiuni de control, urmărindu-se modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la conformitatea, etichetarea, prezentarea, publicitatea la comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte preambalate, precum şi a conservelor din peşte. Controalele s-au desfăşurat cu prioritate la unităţile distribuitoare reprezentative pentru produsele din grupa peştelui oceanic congelat, peşte proaspăt şi al derivatelor din peşte, în pieţele agroalimentare din Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamt şi în unităţi alimentare din mediul urban şi rural. La un număr de 24 operatorii economici verificaţi s-au constatat abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor.

1. În ceea ce priveste conformitatea produselor comercializate, în magazinele de pe teritoriul judeţului Neamţ nu s-a constatat comercializarea de loturi de peşte proaspăt sau congelat achiziţionate de la surse neautorizate. În 4 situatii etichetarea acestor produse nu respecta obligaţia de a menţiona provenienţa lor. De asemenea, nu s-au constatat situaţii în care ambalajele să fie deteriorate, dezlipite, deformate – ceea ce ar putea să ducă la deprecieri ale conţinutului. Aprovizionarea cu peşte sau/şi produse derivate din peşte se face de către producători sau distribuitori, pe masura vânzării, cu mijloace de transport autorizate, dotate şi întreţinute corespunzător. Toate spaţiile în care se comercializează peşte (congelat, proaspăt, refrigerat şi produse pe bază de peşte) sunt destinate practicării acestui gen de activitate, magazin tip pescărie, Cherhana, dotate conform cerinţelor legale în vigoare cu respectarea lanţului frigorific şi a fluxului tehnologic. Depozitarea peştelui în stare proaspată se face pe pat de fulgi de gheaţă şi acoperit cu gheaţă (majoritatea operatorilor verificaţi au în dotare aparate pentru produs fulgi de gheaţă).

2. Referitor la informarea consumatorilor, deşi acţiunile de verificare se succed anual  şi ori de câte ori este sesizat un aspect ce contravine prevederilor legale, controalele au evidenţiat existenţa unor nereguli:

a) comercializarea de peste şi derivate din peşte cu abateri de marcare faţă de prevederile HG nr. 106/2002 – “trunchi merluciu congelat“ de provenienţă Norvegia, ambalat în brichete de 20kg, comercializat fără a oferi informaţiile necesare întrucât au fost aruncate ambalajele şi nu au fost păstrate etichetele; – “Icre sărate de Hering fără  elemente de identificare, denumire producător, data durabilităţii minimale; – “macrou şi cod în stare congelată” (brichete congelate a 20 kg) la care au fost aruncate ambalajele originale din lipsa spaţiului de depozitare a acestora, produsele fiind depozitate în spatiile frigorifice fără a fi separate pe sortimente – ceea ce nu mai permite o identificare exactă a lotului şi a caracteristicilor esenţiale ale produsului; – “carne peşte tocată congelată”, comercializată fără a avea înscrisă provenienţa produsului ; – “sortimente de peşte afumat”, ambalat în caserole de 800 g care nu au  etichetare cu toate informaţiile utile consumatorilor în limba română (denumirea exactă a produsului, condiţii de păstrare, data durabilităţii minimale); – “macrou congelat” de provenienţă Norvegia, la care pe ambalaj  nu sunt înscrise informaţii privind zona de captură şi calibrul produsului, iar puţinele informaţii nu sunt traduse în limba română; – peşte proaspăt, diverse specii, pentru care nu sunt oferite informaţii cu privire la data limită de consum iar pentru speciile import nu sunt informaţii cu privire la zona de captură; – “Langustine congelate”, preambalate, provenienţă Olanda, la care lipseau date de identificare producător/distribuitor şi nu erau traduse în limba română lista ingredientelor şi mentiunea “conţine sulfiţi”; – “Lapţi hering congelaţi” eticheta de prezentare nu conţinea menţiunile obligatorii ”produs congelat” şi  “A nu recongela după decongelare”; – conserve de “ caracatiţă în ulei”  cu înscrisuri de dimensiuni exagerat de mici, ilizibile; – în 4 situaţii s-a constatat comercializarea de peşte congelat vrac, denumit doar “macrou” – de provenienţă necunoscută.

b) nerespectarea prevederile legale privind obligativitatea afişării preţurilor la produsele preambalate concomitent pe unitatea de măsură şi pe unitate de vânzare (corespunzător cantităţii preambalate)

Pentru neregulile constatate  s-au aplicat 7 avertismente şi 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 35.000 lei, a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare a  cantităţii de 367  kg  peşte şi produse din peşte, în valoare de 4683,0 lei. (Z.C.H.)

Articolul precedentPăstraţi apele curate sau sunteţi amendaţi!
Articolul următorOuatu e, din nou, nemulţumit