După incendiul din seara de 22 iunie, de pe Platforma Săvinești, pompierii au verificat societatea Sindfibre, dar și SC Flaga LPG din județul Suceava, firma care a închiriat un spațiu pentru a deschide un depozit de butelii. Sindfibre, prin administratorul Gheorghe Botezatu, a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru că n-a întocmit și transmis la ISU Neamț lista cu substanțele periculoase pe care le deține, și cu 1.000 de lei pentru că, în contractele de închiriere pe care le-a încheiat cu diverse alte firme, n-a prevăzut niciun fel de măsuri pentru prevenirea incendiilor.
La rândul ei, SC Flaga a primit 10.000 de lei amendă, tot pentru că n-a întocmit și n-a transmis la ISU lista cu substanțele periculoase pe care le deține.
Cât despre izbucnirea incendiului, comisia constituită pentru a stabili împrejurările și cauza a constatat că Sindfibre deținea 20 kg de sodiu metalic, într-un recipient. Inițial, substanța a fost protejată cu motorină, dar este foarte posibil să se fi evaporat tot combustibilul cu timpul, așa încât sodiul metalic a intrat în contact cu oxigenul din aer și s-a autoaprins.
Tot referitor la incendiul de la Sindfibre, Poliția Neamț are un dosar penal în lucru, pentru ”neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”.
Incendiul din seara de 22 iunie a alarmat întreg efectivul de pompieri. Inițial, s-a anunțat foc la depozitul Flaga, care avea, la ora aceea, nu mai puțin de 1.000 de butelii. Abia când au ajuns la locul intervenției, militarii s-au liniștit, constatând că ardea sodiul într-un butoi, care se afla la vreo 30 de metri de depozit. Sodiul metalic fusese folosit de Sindfibre la extragerea apei în timpul proceselor tehnologice de fabricare a barelor din polimer. În ultimii 3 ani, firma a renunțat la fabricarea barelor, dar nu a luat nicio măsură pentru a scăpa de produsele periculoase.
Cristina Mircea