0:00

Prefectul Vlad Angheluță amenință cu sancțiuni drastice, impuse de normele europene în vigoare, pentru nerespectarea reglementărilor privitoare la arderea resturilor vegetale. Acesta face apel la autoritățile locale și nu numai să conștientizeze populația cu privire la arderea necontrolată a miriștilor și riscul provocării de incendii.

Mai mult, proprietarii care dau foc la vegetația uscată fără a avea autorizație de la ISU își pot pierde subvenția agricolă. Prefectul Vlad Angheluță vrea să tipărească flaiere pe care să le dea oamenilor și care să conțină informații cu privire la riscul pe care îl reprezintă arderea necontrolată a resturilor vegetale. Demersul prefectului Vlad Angheluță este susținut de șeful ISU Neamț, colonelul Ioan Nițică.

”În perioada 12-16.03.2014, pe teritoriul judeţului Neamţ s-au produs 23 de incendii de vegetaţie, situaţie îngrijorătoare prin prisma riscurilor pentru viaţă şi bunuri, dar şi prin cea a nerespectării regulamentelor UE. Astfel, conform normativelor în vigoare, pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, și a regulamentului CE, privind stabilirea a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, se interzice arderea resturilor vegetale de pe terenurile arabile şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, cei vinovaţi riscând pierderea subvenţiilor agricole”, a spus Vlad Angheluță.

”Unul dintre obiectivele instituţiei noastre este prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă, scop în care desfăşurăm activităţi de informare preventivă.  Deşi nu facem din sancţionare un scop în sine, aplicăm, gradual sancţiuni ce se încadrează între 1.000 și 2.500 de lei. Pentru a doua încălcare prezentată, amenzile pot fi aplicate şi de către primari”, a declarat col. Ioan Nițică.

Recomandări

În scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor, ca urmare a utilizării focului deschis la arderea de vegetaţie uscată şi resturi vegetale, supunem atenţiei autorităţilor locale şi cetăţenilor următoarele:

* arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu – – respectarea următoarelor prevederi generale:

* condiţii meteorologice fără vânt;

* colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

* executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

* desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

* asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

* supravegherea permanentă a arderii;

* stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

* interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. (I. CĂLIN)

Articolul precedentMetodă neortodoxă pentru creșterea actului educațional
Articolul următor26.000 de euro, preţul unui seminar despre contrabandă