pietricica turism

Dintre toate amenzile aplicate anul trecut pentru încălcarea legilor care protejează patrimoniul, cea mai mare i-a “revenit” companiei Apa Serv pentru săpăturile făcute la Vânători, fără supraveghere arheologică. În total, polițiștii au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, 15 vizând fapte ce privesc nerespectarea de către proprietari/administratori a obligațiilor de întreținere a monumentelor istorice. Un număr mai mic de sancțiuni, respectiv 4, dar cu un cuantum al amenzilor deosebit de ridicat, reprezintă abaterile de la regimul patrimoniului arheologic, privind nerespectarea conditiilor impuse de Directia pentru Cultura Neamț în privința cercetării arheologice în cadrul unor lucrări, prevăzute în OG 43/2000.

“Restul sancțiunilor au fost aplicate pentru vânzarea neautorizată de bunuri culturale mobile, încălcând prevederile art. 35 din Legea 182/2000”, se precizează într-un comunicat al IPJ Neamț. “Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate se ridică la peste 120.000 lei, cea mai mare amendă fiind de 20.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 28 lit. e din OG 43/2000, respectiv efectuarea de lucrări fără supraveghere arheologică”.

Cât privește comerțul cu bunuri culturale mobile, cea mai importantă realizare în anul 2016 a fost confiscarea unui set de 88 tablouri, ce au intrat în patrimoniul statului român, prin intermediul Complexului Muzeal Județean Neamț. (C.M.)