Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț a fost mijlocul – la propriu, de transport – într-un episod cu pacienți care nu erau pacienți, deși reprezentau niște cazuri în sine. Este vorba de o intervenție la Bălușești, după un apel la 112, făcut pe la ora 4, în noaptea de 14 noiembrie. ”Patru copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani au fost transportaţi de un echipaj cu asistent medical la Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Roman, în urma unui scandal între părinţi, urmat de scoaterea în stradă a mamei de către soţ. Noi nu am făcut altceva decât să dăm curs solicitării și să ducem copiii la Pediatria spitalului din Roman”.
După aceste informații oferite de Serviciul Județean de Ambulanță, cazul pare unul de competența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. În realitate, filmul acestei intervenții a scos la iveală o situație complet anormală. Mama și cei 4 copii au ajuns la spitalul din Roman, Secția Pediatrie, unde medicul care i-a luat în primire a constatat că cei mici nu prezintă nicio suferință fizică; cea psihică nu e de competența pediatrului, ci necesită de altă specializare. Pe cale de consecință, medicul pediatru Corina Ștefura i-a explicat mamei situația, iar aceasta a mărturisit că nu avea de gând să-și interneze copiii și nici să rămână cu ei în spital, ci voia, de fapt, să ajungă la o rudă din Roman. Doctorița, plină de bunăvoință, i-a chemat un taxi și i l-a și achitat, iar mama și copiii au ajuns, într-un final, acolo unde voiau.
În spatele acestei mici drame de familie, mai sunt niște detalii care arată cum e privită și mai ales ”gestionată” violența în familie, oricât de defectă ar fi aceea. La Primăria comunei Icușești, de care aparține satul Bălușești, cei de la Asistență Socială declară că știu despre caz și că nu a fost vorba despre violență domestică soldată cu aruncat mamă + copii în stradă, ci despre… o intoxicație cu ciuperci. ”Este vorba despre două persoane, D.M. și I.E., care trăiesc în concubinaj. Au venit în sat, din Roman, de curând, și am înțeles, tot de la ei, că intenționează să se întoarcă în Roman. Tatăl copiilor a spus că ambulanța a fost solicitată pentru că cei mici ar fi mâncat ciuperci și li s-a făcut rău. Nu e o familie care să ne fi creat probleme până acum”, au precizat reprezentanții Asistenței Sociale din cadrul Primăriei Icușești.
Așadar, totul e bine când se termină cu bine sau măcar așa pare. Ce ar trebui să se întâmple de acum, oficial și instituțional vorbind, nu mai are loc în statistici. Nici măcar în afișele comise de ONG-uri cu prilejul unor campanii de largă răspândire și inutilitate, prin care se încearcă marea cu degetul și stoparea unui fenomen care pare să fi intrat în sânge. Asta când nu se lasă cu sânge. Dar, atunci, e deja de competența altor instituții ale statului. (D.A.; M.T.)