tarata ambasador danemarca 1
– ES Michael Sternberg a petrecut câteva ore cu Culiţă Tărâţă, timp în care au discutat oportunităţi de investiţii daneze în Neamţ, inclusiv pe ce înseamnă energii regenerabile şi ferme zootehnice

Preţ de câteva ore, ieri, 21 iunie, Excelenţa Sa Michael Sternberg, ambasadorul Regatului Danemarcei în România, a fost oaspetele președintelui Consiliului Judeţean Neamț, Culiță Tărâță. Ambasadorul Danemarcei a venit la Piatra Neamț însoțit de deputatul de Bacău Iulian Iancu, fost parlamentar de Neamţ, în ideea de a identifica posibile oportunități de investiții.
”Domnul ambasador Sternberg, alături de domnul deputat Iancu, specialist în domeniul energetic, au venit în județul Neamț într-un schimb de experiență, cu posibilitatea de a atrage cât mai mulți investitori danezi în județul Neamț, județ cu un potențial real de dezvoltare în domeniul zootehniei și în domeniul energiei regenerabile. Acum vizita domniei sale a fost scurtă, însă, în luna septembrie, domnul ambasador va veni însoțit și de oameni de afaceri din Danemarca, pentru a pune bazele unor investiții. Danemarca este o țară cu tradiții în zootehnie, în creșterea porcilor și a bovinelor din rase de lapte și carne. În plus, este cel mai mare investitor în energia regenerabilă, ocupând locul întâi în Europa în ceea ce privește producţia de echipamente pentru producerea energiei regenerabile”, a declarat Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu prilejul vizitei oficiale.
Ambasadorul Regatului Danemarcei s-a declarat încântat de primirea făcută și mai ales de multiplele oportunități de afaceri pe care județul Neamț le-ar putea oferi investitorilor danezi, mai ales că a avut prilejul să vadă investiţii deja realizate, de succes, dar şi ferestre deschise spre unele comune, româno-daneze. Cel puţin ferma văzută ieri l-a impresionat în mod deosebit. ”Sunt încântat că mă aflu aici. Danemarca este o țară cu tradiție în relațiile cu România, în agricultură în primul rând. Avem fermieri danezi care au investit în România, în momentul de față fiind organizate ferme pe o suprafață de 150 de mii de hectare, cu cereale, crescătorii de porci și păsări. Suntem interesați să încercăm o combinație între agricultură și investițiile în energia regenerabilă. Am vizitat o mulțime de ferme daneze din România și sunt bucuros să fiu aici la ferma dumneavoastră și să fac comparație cu celelalte. E extraordinar să vezi cum oamenii și animalele sunt tratați foarte bine și toată lumea este fericită. Sperăm într-o colaborare ulterioară cu dumneavastră și ne gândim la o revenire aici, pentru a pune la punct proiecte de viitor, atât cu ferma de aici, de la Zănești, cât și cu alte ferme din zonă”, a spus Excelenţa Sa Michael Sternberg.
Periplul de ieri a fost apreciat drept unul deschizător de drumuri şi de perspective şi de deputatul Iulian Iancu, cunoscută fiindu-i expertiza, mai ales în domeniul energetic. ”Ne bazăm pe experiența Danemarcei în domeniul energiei regenerabile vis-a-vis de implementarea unor obiective de interes național și județean. Danemarca este singura țară independentă din punct de vedere energetic din Europa și știți că în agricultură cele mai mari costuri sunt cele cu energia. Acestea se pot dimiua printr-un proiect de țară, numit Pact pentru Energie și Hrană, iar în cadrul acestui proiect eficiența energetică este primul plan național de acțiune”, a spus acesta.
I.C.

tarata ambasador danemarca 2 tarata ambasador danemarca 3 tarata ambasador danemarca 4 tarata ambasador danemarca 5 tarata ambasador danemarca 6 tarata ambasador danemarca 7

Articolul precedentMoștenirea Părintelui Iustin: Unitate, pocăință, ascultare și rugăciune
Articolul următorArmata ar putea renunța la terenuri