* rămân şi destui primari şi viceprimari
Întâlnirea de lucru de joi seară cu primarii şi viceprimarii PDL din judeţ, organizată de preşedintele interimar Alexandru Drăgan, întâlnire care a durat mai bine de două ceasuri, a avut ca rezultat principal confirmarea că Gheorghe Ştefan nu pleacă din prtid. Pe lângă el a participat un număr nesperat de primari şi viceprimari.
Ca şi cu alte ocazii, între acţiunea anunţată şi cea desfăşurată există diferenţe semnificative, dar primarului de Taşca i se închid socotelile în cele din urmă. Pomenise un singur supervizor de la centru (deputatul de Suceava Ioan Bălan, membru al Biroului Permanent Naţional şi vicepreşedinte pentru Regiunea Nord-Est), şi a venit şi-al doilea în persoana senatorului (tot de Suceava) Gheorghe Flutur, secretar general al partidului. Lor li s-au alăturat invitaţi neanunţaţi iniţial de la PNL. Au fost de faţă deputatul de Iaşi Mugurel Cozmanciuc (preşedinte interimar la PNL Neamţ), senatorul Eugen Ţapu şi încă un musafir de la Suceava: tânărul deputat Radu Surugiu, de loc din Piatra Neamţ.
Pe de altă parte, Drăgan insista să confirme participarea lui Ion Rotaru (Alexandru cel Bun) cu toate că ştia foarte bine că acesta pleacă din partid. Mai mult, era sigur unde nu se duce, după cum a recunoscut joi seară: „La PSD nu-l primeşte nimeni”. Pe lângă situaţia lui Rotaru, ştia cel puţin de intenţia primarului Petru Lungu-Bordea (Pângăraţi) de a se declara independent.
Inventarul întâlnirii cuprinde 10 primari (din 30) şi 10 viceprimari (din 18), reprezentând 13 localităţi. Cei mai mulţi primari au venit însoţiţi de viceprimarii lor. E cazul localităţilor Piatra Neamţ (Gheorghe Ştefan cu Dragoş Chitic), Bicazu Ardelean (Ioan-Constantin Bîrsan cu Marius-Gabriel Doarvoaş), Ceahlău (Dumitru Coroamă cu Anton Arsinte), Crăcăoani (Petre Zamfir cu Vasile Achiriloaei), Gherăieşti (Carol Bereşoaie cu Aurel Ilieşi), Taşca (Alexandru Drăgan cu Gheorghe Ciubotaru) şi Urecheni (Ion Tănăselea cu Gheorghe Spatariu). Trei primari au venit singuri (Dan-Laurenţiu Leoreanu – Roman, Ioan Grădinaru – Dumbrava Roşie, Nicu Chirilă – Ruginoasa), la fel ca şi trei viceprimari (Gheorghe Manea – Ghindăoani, Ioan Corfu – Gârcina, Rareş-Mihail Munteanu – Ştefan cel Mare). Adăugând pe cei 4-5 primari absenţi motivat, preşedintele Drăgan se declară mai mult decât mulţumit: „Aceştia rămân sigur, dacă nu şi alţii”. Marea lui satisfacţie este că pe lângă primarul de Roman, rămâne în partid şi Gheorghe Ştefan: „El nu pleacă. Îi sfătuieşte pe primari ca niciunul să nu plece, să rămânem împreună să cîştigăm alegerile. Pe cei de-aleargă la PSD i-a întrebat ce-o să facă după ce pierd alegerile? Că Ponta n-o să fie nici preşedinte, nici prim-ministru, iar ei rămân în PSD ca proştii şi oricum electoratul îi va taxa. Le-a spus să aibă grijă şi la ce se întâmplă dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cade la Curtea Constituţională”.
Perfect relaxat, înainte de a pleca la întrunirea Ligii Aleşilor Locali de la Braşov, Alexandru Drăgan nu s-a abţinut să nu texeze pe cineva în stilu-i caracteristic. A fost rândul peneliştilor din Neamţ: „Au spus că vor întări PNL şi să avem încredere că vom avea un aliat puternic, hotărât şi ambiţios, dar nu se ştie când”.
Viorel COSMA
Ştefan: ”Am spus că nu plec din PDL!”
Vineri dimineața, imediat după ședința Consiliului Local Piatra Neamț, primarul Gheorghe Ștefan a întărit declarația că nu pleacă din PDL. Întrebat dacă îl va sprijini pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, fiind cunoscute declarațiile de până acum în ceea ce o privește pe Elena Udrea, primarul de Piatra Neamț s-a mulțumit să reafirme sec: ”Am spus că nu plec din PDL!”. (M.T.)
Leoreanu: „Nu cred că trebuie să iau acum o decizie politică”
Primarul Romanului spune că nu pleacă de la PDL, nici măcar dacă va fi “momit” cu bani mai mulți la rectificarea din această toamnă. Edilul spune că are cunoștință despre alte schimbări pe scena politică și că nu acesta este momentul propice pentru a-și schimba opțiunea politică: “Ordonanța Dragnea – așa cum nu mă ajută, nu mă încurcă. Acest traseism îl fac unii primari și pentru a-și apropia anumite proiecte. Eu cunosc mulți primari care au făcut vals de-a lungul timpului pentru a atrage anumite fonduri. Dar, trebuie căutată varianta optimă. Am fost întrebat care este punctul meu de vedere în comitetul director al Asociației Municipiilor din România. M-am abținut, pentru că mi se pare că actul trebuie să fie echidistant pentru toți demnitarii. De ce deputații și senatorii se pot mișca, iar pe primar să-l țină iobag pe moșie?! Eu am o echipă cu care lucrez și cu care mă sfătuiesc și vom lua decizii la momentul oportun. Voi gândi ce este mai bine pentru oraș, dar asta nu înseamnă că mă voi duce în genunchi, ci voi păstra o prestanță. O propunere bună este ca primarii să devină independenți, ca și președintele, pentru a nu mai fi asaltat de factorii politici, iar finanțarea unităților administrativ-teritoriale să se facă funcție de priorități. Eu deja am luat o poziție independentă pentru a crea o anumită pace. Am primit propuneri concrete de la toate formațiunile. Nu cred că trebuie să iau acum o decizie politică”. (C. MATEI)