pietricica turism

Duminică, 20 aprilie, în prima zi de Paşti, în comuna Alexandru cel Bun au sosit trei TIR-uri cu ajutoare din Germania pentru două destinaţii din România: Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani şi Asociaţia Valea Plopului – Prahova. Acţiunea are la bază gesturile caritabile ale membrilor Fundaţiei “Eifel Licht” din regiunea Eifel – Germania. Pentru partea nemţeană, au fost aduse 50 de paturi medicale reglabile, pe care, funcţie de cerinţele de la nivel local, administraţia locală a comunei Alexandru cel Bun le va repartiza Spitalului de Pneumoftiziologie şi Centrului de Îngrijiri Comunitare de la Scăricica.

al bun nemti 01

De remarcat, din partea română, iniţiatorii acestor demersuri au fost Gheorghe Neculae, actualul suprefect de Neamţ şi doamna Griguţa Oprea, consultat energetic, aspect subliniat de primarul Ion Rotaru, iniţiatorul principal al modernizării Spitalului de la Bisericani. Delegaţia germană a fost reprezentată de dnii. Alfred Cormesse – preşedintele Asociaţiei “Eifel Licht” şi Felix Rickal, patronul firmei “Rickal Transporter” din Germania.
”Am trasportat în comuna Alexandru cel Bun paturi de spital, care se reglează în înălţime şi sunt foarte practice. Am sosit cu trei camioane, din care aici vom descărca doar unul cu produse pentru spital şi azilul de bătrâni. Nu este primul transport umanitar pe care îl facem. Am efectuat până acum 23 de transporturi în ultimele decenii în Rusia, iar anul trecut, când au fost inundaţii în Germania, am efectuat un  transport şi pentru tara noastră. Colaborăm cu Asociaţia non-profit Eifel Licht – Lumina din regiunea Eifel, care funcţionează din anul 1991”, a declarat Felix RICKAL, patronul firmei “Rickal Transporter”.

al bun nemti 02

“Asociaţia noastră non-profit reprezintă o întreagă regiune, cum ar fi aici regiunea Neamţ. Toţi oamenii din regiunea noastră simt nevoia să-i ajute pe ceilalţi oameni din lume, cărora, poate, nu le merge foarte bine. Noi o facem din pasiune, iar acum, aici, în România, suntem 10 vecini şi colegi din asociaţie. Nimeni nu primeşte un ban perntru asta. Dimpotrivă, fiecare scoate bani din buzunar şi ajută acolo unde asociaţia decide să ajute. De ceea este o pură întâmplare că am ajuns în zona Neamţ, la Alexandru cel Bun. În spatele acestor lucruri stă dl. primar Ion Rotaru. După ce am văzut că este din ce în ce mai dificil de a merge în Rusia, cu dificultăţi la vamă, am decis să mergem în România şi, iată, am ajuns aici. Iniţial, am hotărât să ajungem în regiunea Bacău, numai că în Germania am primit răspuns de la o comunitate din Neamţ, respectiv, Alexandru cel Bun. Am venit, pentru că s-a manifestat interes. Aici am adus 50 de paturi medicale reglabile, cu saltele pentru spital şi azilul de bătrâni. În celelalte două camioane, avem jucării şi hăinuţe pentru copii de la Valea Plopului – regiunea Prahova, la Părintele Tănase, care este foarte cunoscut în Germania. Părintele, prin asociaţia Pro Vita, creşte 350 de copii, iar împreună cu bătrânii, anul trecut avea 420 de suflete ţinute în condiţii foarte bune”, a adăugat Alfred Cormesse, preşedintele Asociaţiei “Eifel Licht”.

al bun nemti 04

“Este al treilea TIR cu produse primit din Germania “

Fireşte, în faţa gestului făcut de partea firma de transport şi fundaţia germană, bucuria primarului Ion Rotaru a fost imensă: “De fiecare dată când mi s-a închis o uşă, am deschis alta. Nu este primul transport pentru Bisericani. Acesta este al treilea TIR cu produse, primite de la tot atâtea ONG-uri din Germania. Am avut noroc şi cu actualul domn suprefect Gheorghe Neculae, care s-a ocupat de toată traducerea şi corespondenţa dintre noi şi fundaţiile respective. Poate unii o să spună că s-au adus rebuturi, dar se poate observa că paturile sunt foarte bune. Dacă unui om i se dă un leu în plus cândva, gestul este binevenit. De aceea, eu le mulţumesc foarte mult membrilor acestei fundaţii, firmei de trasport, oamenilor care şi-au sacrificat Paştile să vină în România pe banii lor şi să facă asemenea donaţii. Eu sunt foarte fericit, mai ales că fundaţia germană nu a adus produse numai pentru Spitalul Bisericani, ci şi pentru Asociaţia de Îngrijiri Comunitare de la Scăricica. Trebuie să împăcăm pe toată lumea, ca să existe un plus de confort acolo unde sunt cazaţi oameni. Noi am accesat mai multe site-uri şi am purtat corespondenţă cu mai multe asociaţii, iar în viitor s-ar putea să mai vină încă 2-3 transporturi, inclusiv materiale de construcţii, foarte importante pentru comunitatea locală. De altfel, sufletul acestor acţiuni este doamna Griguţa Oprea, care este pionul principal, cu ajutorul căreia am început realibilitarea sistemului termic de la Spitalul Bisericani. Sper să colaborăm în viitor şi pe alte proiecte, inclusiv de infrastructură, pentru a facilita cătăţenilor comunei noastre un confort aparte”.

bisericani nou 03

De altfel, doamna Griguţa Oprea, consultat energetic, a fost personajul determinat în câştigarea licitaţiei de către firma Krombarth – Austria în anul 2010, privind modernizarea centralei termice de la Bisericani. Lucrările şi materiale au fost aduse de firma respectivă, toate costurile fiind acoperite de partea austriacă. (C. NEGRU)