0:00

Reunit în ședință ordinară, Consiliul Local Roman a adoptat nu mai puțin de 32 de proiecte de hotărâre și două informări ale primarului (una referitoare la  Convenția primarilor de la Bruxelles și a doua privind vizita efectuată de primarul Lucian Micu în Estonia și Olanda).

Aleșii Romanului au semnat o Declarație de reunire cu Moldova de peste Prut, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiȘedința a avut și un moment special, dedicat împlinirii a 100 de ani de la prima unire a Moldovei de peste Prut cu România. Cu acest prilej s-a adoptat o ”Declarație pentru celebrarea Unirii cu Țara Mamă, România”, declarație căruia i-a dat citire primarul Micu și care a fost apoi semnată de toți consilierii locali prezenți. La ședință au participat și scriitorul şi  jurnalistul Vladimir Beșleagă, fost deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova (prezent la Roman pentru a susține conferința ”Dulci fraţi de dincolo de Prut”, la Biblioteca ”G. R. Melidon”), însoțit de soția sa și de Ina Guțu, ziarist la Radio Chișinău, dar și deputatul Laurențiu Leoreanu.

Aleșii Romanului au semnat o Declarație de reunire cu Moldova de peste Prut, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Un vis frumos, până la urmă, se realizează, pentru că visul e bazat pe o istorie comună, pe o limbă comună, pe un destin comun și, cât de greu ar fi urcușul, până la urmă se realizează. Ne bucurăm mult că Guvernul și Parlamentul României au votat acel act de dragoste și de înfrățire. Și la Chișinău, tot mai mult, lumea se  dezgheață și se limpezește la cap, satele, consiliile raionale, tot mai mult și mai mult. Să dea Domnul și să ne ajute să ajungem să ne vedem visul împlinit”, a spus Vladimir Beșleagă.

Iată textul Declarației:

Aleșii Romanului au semnat o Declarație de reunire cu Moldova de peste Prut, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Declarație pentru celebrarea Unirii cu Țara Mamă, România

La 27 martie 1918 – Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti declara: ”Basarabia, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră si vechile granițe cu Austria, ruptă acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna”.

Sărbătorim un secol de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al Sfatului Ţării, anul 1918 intrând în istorie prin dorința românilor de pretutindeni de Unire. Importanța Declarației de Unire a fost una determinantă pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni: Marea Unire de la 1 decembrie 1918. A venit timpul să repetăm istoria, să respectăm din nou dorința românilor de a fi uniți, prin simțiri și hotare.

Centenarul Marii Uniri din 1918 reaprinde voința populară de reîntregire a neamului şi a României Mari și ne reamintește că avem datoria istorică să aducem un omagiu plin de recunoştinţă înaintaşilor noștri, declarând ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a Naţiunii Române.

Noi, reprezentanții Municipiului Roman, urmașii voievodului Roman I Muşat, adoptăm prezenta declaraţie de reunire cu valoare moral-simbolică, pentru susţinerea drepturilor inalienabile ale Naţiunii Române, oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii.

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Aleșii Romanului au semnat o Declarație de reunire cu Moldova de peste Prut, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeclarația, semnată de consilierii locali, de primarul Micu, de viceprimarul Iorga și de deputatul Leoreanu a fost înmânată domnului Vladimir Beșleagă, spre a fi remisă autorităților de la Chișinău. A rostit o alocuțiune și deputatul Leoreanu, iar consilierul Constantin Holban, spre cinstea lui, a fost singurul dintre cei prezenți care a subliniat că gestul simbolic al consilierilor și Primăriei Roman se petrece în ajunul împlinirii a 626 de ani de la prima atestare documentară a Romanului. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentRemorci cu numere false, transport de lemn fără acte
Articolul următorPremianții din Neamț ai Olimpiadei Naționale de Limba Germană Modernă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.