reclama autocenter

cl roman03

Chiar dacă au terminat de mult studiile, aleșii locali romașcani merg încă la școală. 14 consilieri locali, din totalul de 21, sunt nominalizați, încă din aprilie anul acesta, să facă parte din Consiliile de Administrație (CA) la unitățile de învățământ din oraș. De la fiecare partid sau alianță există câte un reprezentant, iar cei mai mulți aleși locali spun că prezența lor la ședințe este benefică, pentru că așa pot înțelege mai bine sistemul și, la nevoie, pot și ajuta. La început de an școlar, consilierii spun că nu li s-a cerut ajutor pentru eventuale reparații, asta și deoarece fiecare conducere de școală a trimis necesarul către Primărie, iar din buget s-au găsit banii. Consilierul Bogdan Andrieș, nominalizat în CA la Liceul Tehnologic “Vasile Sav” spune că a fost prezent la toate ședințele, însă nu a avut mereu soluţii pentru problemele ridicate. Nu vreau să fiu un factor decizional atunci când vine vorba de problemele legate de situația școlară a elevilor, de încadrarea profesională a cadrelor… Profesorii se pricep mai bine și mie nu-mi place să-mi dau cu părerea. Este drept că foarte utilă mi s-a părut dezbaterea pe tema pregătirii unor elevi pentru meserii ca cea de strungar sau tâmplar. Am fost direct implicat în această situație, pentru că vin din mediul privat și am nevoie de meseriași. Din păcate, chiar dacă sunt elevi, care nu vor să facă mastere și doctorate, ci să aleagă o meserie aplicată pe tâmplărie, nu sunt bani sau nu se pot forma clase cu 10 astfel de școlari. Este o problemă pe piața muncii din acest punct de vedere, a declarat consilierul, care spune că, dacă va fi invitat la deschiderea noului an școlar, se va prezenta pentru a le ura școlarilor un an bun.

Mai optimist este consilierul Maricel Benchea, care face parte din CA-ul de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Nu mi s-a cerut până acum un ajutor concret. Din punctul meu de vedere, prezența consilierilor în conducerea școlilor este bună. Dacă mi se solicită ajutorul pentru un proiect ce stă în atribuțiile Consiliului Local îl voi propune mai departe. E bine pentru noi că suntem informați despre ce se întâmplă într-o școală, mai ales că Primăria gestionează activitățile privind întreținerea lor, a precizat consilierul.

Nu toți consilierii locali sunt chemați la “apel”. De exemplu, Petrică Căpraru, ce face parte din CA de la Liceul cu Program Sportiv, spune că nu a fost chemat la nicio ședință: Timp de patru ani am fost la Școala Alexandru cel Bun și de multe ori mi s-a cerut ajutorul. La LPS nu am fost convocat, asta și pentru că directorul Sandu se descurcă pe cont propriu. Anul trecut am fost prezent la deschiderea de an școlar și voi merge și anul acesta”.

Aceeași situație, de dezinteres, a simțit-o și consilierul Livia Pătrașcu, care este membru în CA la Școala “Mihai Eminescu”. Aceasta spune că regretă faptul că nici măcar la evenimentele festive nu a primit vreo invitație. “Nu am fost convocată la nicio ședință. Nu știu de ce și nu vreau să comentez. Când a fost întocmită lista cu aleșii locali, eu am fost de acord. Din păcate, nici la evenimentele organizate cu elevii, de Crăciun sau cu alte ocazii, nu am fost chemată. Nici de început de an școlar, a spus consilierul.

Claudia MATEI

Articolul precedentHCF începe sezonul pe 21 septembrie
Articolul următorSe sistează sau nu apa?