cj 2013 05

„Spitalul ăsta trebuie să înghită tot bugetul județului?”
* consilierii PSD, PDL și PP-DD au votat diminuări bugetare la capitolul Sănătate
* întrebaţi de ce au procedat astfel, ei declară că „spitalul are bani destui” şi că oricum „se vor face rectificări”

Consilierii județeni PSD, PDL și PP-DD, majoritari în CJ Neamț nu au nicio remușcare, din cauza faptului că au votat diminuări bugetare la capitolul Sănătate. Spitalul Județean Neamț şi Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni au rămas fără ceva bani în visterie pe cheltuieli de funcționare, dezvoltare sau investiții. Banii au fost relocaţi la fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților și în capitalul majorat al Drupo SA.

Potrivit amendamentului propus de comisia de buget în privința bugetului județean pentru instituțiile finanțate de acest for, amendament care a fost votat de majoritatea din CJ, ”se diminuează cu suma de 7.700 mii lei următoarele poziții din bugetul județului Neamț: transferuri din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor curente din domeniul sănătății cu suma de 1.000 mii lei, capitol bugetar – 66.02 – Sănătate, transferuri din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății – reparații capitale – amenajare bloc operator în centrul medical Nefromed și construire pasarelă de legătură cu SJU, cu suma de 2.300 mii lei, capitolul bugetar 66.2 – Sănătate, cheltuieli de capital – Modernizare pavilion central la Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni cu suma de 150 mii lei”, se arată în amendamentul propus de comisia buget finanțe. La acestea se adaugă diminuările bugetului de la capitolele ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, ”Protecția mediului” și ”Autorități executive” cu sume ce variază de la 300 mii de lei până la 500 de mii de lei.

Tot potrivit amendamentului, care între timp s-a transformat în hotărâre de CJ, toate aceste sume pleacă de la sănătate și de la alte capitole bugetare spre fondul de rezervă bugetară și spre capitalul SC Drupo.

„La SJU sunt și venituri suplimentare”

”Eu, prin direcția mea am solicitat suplimentarea cu 1,2-1,5 milioane de lei pentru drumuri, pentru că, potrivit situației existente și a planului de investiții am considerat că suma alocată inițial nu este suficient de mare pentru a asigura executarea unor lucrări – conservarea calității unora făcute înainte, iar pe de altă parte, avem nevoie să turnăm covoare asfaltice pentru a continua o serie de lucrări demarate, astfel încât să putem lega între ele unele tronsoane de drum asfaltate. În ceea ce privește capitolul sănătate, așa cum s-a discutat și în ședința de CJ, la capitolul funcționare, valorile nu sunt cu mult diminuate față de anul trecut și să ținem cont și de faptul că la SJU sunt și venituri suplimentare”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

„Spitalul ăsta trebuie să înghită tot bugetul județului?”

”Pe proiectul de buget inițial, SJU avea alocat aproape 46% din bugetul total al județului, adică pentru Nefromed erau aproximativ 11,9 milioane  la care se adăugau încă 1,4 milioane de lei pentru investiții, dotări. Chiar spitalul ăsta trebuie să înghită tot bugetul județului? La Nefromed este acest proiect în derulare din care până acum s-au cheltuit cele 800.000 de euro, adică 3,6 milioane de lei și cu încă 3,6 milioane de lei anul trecut. Pentru finalizarea proiectului Nefromed mai trebuie 19,8 milioane de lei. Dar ministerul poate să dea sau să nu dea niciun ban. Am împărțit la doi și anul acesta de la CJ la SJU se duc 9 milioane de lei. Nu am pus în pericol proiectul Nefromed. Suma care a rămas pentru cheltuielile de funcționare este aceeași. Ce se poate face cu fondul de rezervă? Se pot acoperi sumele pentru plata salariilor, pentru că în fiecare an au fost astfele de probleme, pentru că pentru salarii este alocat un anumit plafon. În acest moment sunt diferențe per total județ pentru instituțiile finanțate de CJ, iar aceste diferențe sunt de 6 milioane de lei. Deci fondul de rezervă poate fi folosit și la salarii”, a explicat Dan Constantin, consilier județean PSD.

„Banii pentru spital ajung”

”Nu s-au luat bani de la investiții și nici de la dezvoltare. Până vin banii de la minister… deocamdată banii ajung. Explicația s-a dat și în ședința de CJ, banii pentru spital ajung, iar pe parcursul anului vor fi și rectificări”, a declarat Mircea Pintilie, consilier județean PDL.

”Banii pentru spital ajung, mai ales că se știe care este situația de la Drupo și de ce era necesar aportul de capital. Există o comisie la BRD care a decis recuperarea debitelor de la Drupo pentru a nu cere insolvența. Am ajuns la un consens cu cei de la BRD, iar acest aport de capital reprezintă un fel de garanție. Drupo are de dat la bancă aproximativ 30 de miliarde. Dacă plătim acum 15 miliarde, restul creditului se poate reșalona, iar în răstimp putem și noi lucra cu Drupo pentru a câștiga ceva în plus. De aceea era nevoie de această majorare de capital. Va trebui să achităm debitele și către Asiri și Emulbit și să rămânem și cu 2-3 miliarde pentru a putea demara lucrările contractate și pentru a câștiga bani pentru a putea achita în continuare datoriile pe care Drupo le-a contractat ani în urmă. Căutăm și noi pentru Drupo măsuri de deblocare, totuși, este o societate a CJ. Vor mai fi și rectificări anul acesta, deci capitolul sănătate nu va fi diminuat”, a spus Ciprian Șerban, consilier județean PP-DD.

Irina CĂLIN