Agenţia Naţională de Integritate (ANI) începe săptămâna în forţă descoperind trei actuali sau foşti aleşi locali în off-side.
În două cazuri este vorba de incompatibilitate, iar într-unul singur de conflict de interese administrativ şi penal.
Primul pe lista ANI este Ioan-Bogdan Codreanu, primar al comunei Pojorîta (Suceava), care este acuzat de CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL. “În calitate de primar, pe durata mandatului 2012 – 2016, a încheiat un contract de comodat cu Asociația Club Sportiv «Bucovina» Pojorîta, al cărei membru fondator era la acel moment. De asemenea, în calitate de primar, a semnat Protocolul de colaborare și contractele de finanțare încheiate între Primăria comunei Pojorîta, județul Suceava și Asociația Club Sportiv «Bucovina» Pojorîta, asociație al cărei membru fondator fusese”, precizează ANI.
ANI a sesizat Parchetul Câmpulung Moldovenesc în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.
Al doilea caz se referă la Dorinel Apalaghiţei, fost viceprimar și actual consilier local al comunei Farcașa (Neamț), care este acuzat de INCOMPATIBILITATE. “S-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada deținerii funcției de viceprimar al comunei Farcașa a deținut și funcția de administrator la S.C. Proiect Construct Glidor S.R.L. și a obținut venituri din activități remunerate (de la S.C. Domarom Star S.R.L. și Cabinetul medical veterinar Dr. Apalaghiței Dorinel)”, potrivit ANI.
În fine Vasile Grigoraş, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Frătăuții Noi (Suceava) este acuzat tot de INCOMPATIBILITATE. “Se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului – consilier personal al primarului comunei Frătăuții Noi, județul Suceava”, mai precizează aceeaşi sursă.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază (de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris) şi au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. (M. CONSTANTINESCU)