pietricica turism
Cartierul Văleni din Piatra Neamț este cel mai afectat de inundațiile din această noapte. Până la ora 1 au fost evacuate 14 localnici, dintre care 3 copii, precizează Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. Cei evacuați sunt duși mai întâi la spital, pentru o evaluare medicală, urmând să fie cazați la Centrul Social din cartierul Speranța.
Inspectoratul pentru Situații de urgență Neamț a solicitat sprijinul echipajelor de la Roman și Târgu Neamț pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de CODUL ROȘU de fenomene meteo periculoase. „Începând cu ora 22:15 a fost activată grupa operativă, iar în sprijinul pompierilor din Piatra Neamț au fost chemate echipaje de la Detașamentele de pompieri Roman și Târgu Neamț. Având în vedere multitudinea situațiilor de urgență create de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au fost solicitate forțe de la ISU Iași, ISU Vaslui și ISU Suceava. Până în acest moment, din cartierul Văleni au fost evacuate 9 persoane (din care 2 copii) din locuințe”, potrivit ISU Neamț.

 

********Știre inițială********

Alerta de COD ROȘU emisă de meteorologi a fost prelungită a doua oară, până la ora 1, în noaptea de 19 spre 20 iunie.

Primele evacuări s-au făcut în cartierul Văleni, din Piatra Neamț. Echipajele ISU Neamț au scos din casele inundate 6 persoane, între care 2 copii și o persoană imobilizată. În acest cartier, apa de pe versanți a inundat, în această noapte, mai multe gospodării decât seara trecută, când două pâraie s-au umflat de torenții acumulați de pe dealuri. „În acest moment sunt zeci de apeluri din municipiul Piatra Neamț, se intervine cu toate echipajele disponibile pentru evacuarea apei. În zona cartierului Văleni din Piatra Neamț echipajele de pompieri au evacuat 2 copii, 3 adulți și o persoană cu handicap locomotor din 3 gospodării. Sunt alte persoane izolate la care se intervine”, a declarat Adrian Rotaru, ofițerul de presă al ISU Neamț, în jurul orei 00.00.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis o nouă atenționare cod roșu pentru intervalul orar 23.30-1.00 când se preconizează grindină de dimensiuni medii, vânt puternic, frecvente descărcări electrice și averse torențiale ce vor cumula local 25…30 l/mp.

Cantitățile mari de precipitații vin peste cele abundente deja căzute. Localitățile vizate de prelungirea codului roșu meteo sunt: Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Roznov, Borlești, Bicaz, Vânători-Neamț, Piatra Șoimului, Pipirig, Răucești, Săvinești, Dumbrava Roșie, Zănești, Grumăzești, Bodești, Rediu, Pângărați, Petricani, Girov, Crăcăoani, Agapia, Bălțătești, Gârcina, Cândești, Hangu, Tarcău, Ștefan cel Mare, Tazlău, Alexandru cel Bun, Ghindăoani, Negrești, Dobreni.