alegeri 2016 botosaniLa ora 21, se prezentaseră la vot 182.679 de cetăţeni, ceea ce înseamnă un procentaj de aproape 50,38%. Urna mobilă a fost utilizată în 1.706 cazuri, iar pe liste suplimentare au votat peste 2.617 de alegători. (ZCH NEWS)

*****

La ora 20, se prezentaseră la vot 180.193 de cetăţeni, ceea ce înseamnă un procentaj de aproape 50%. Urna mobilă a fost utilizată în 1.662 cazuri, iar pe liste suplimentare au votat peste 2.587 de alegători. (ZCH NEWS)

****

O secţie de votare din comuna Văculeşti înregistra, la ora 19:00, o prezenţă la vot de 103,57%, potrivit datelor statistice publicate de Biroul Electoral Central. La Secţia de votare 397 din satul Gorovei, din comuna Văculeşti, erau înscrise în listele electorale permanente 28 de persoane, însă şi-au exprimat dreptul de vot 29 de alegători. Opt dintre alegători, printre care şi membrii Biroului electoral al secţiei de votare, au votat pe liste suplimentare. A doua localitate în topul prezenţei la urne este Sadoveni din comuna Manoleasa, unde până la ora 19:20 s-au prezentat la vot 81,17% din totalul celor 363 de alegători înscrişi în listele permanente. (AGERPRES)

****

La ora 17, se prezentaseră la vot 145.231 de cetăţeni, ceea ce înseamnă un procentaj de peste 40%. Urna mobilă a fost utilizată în 907 cazuri, iar pe liste suplimentare au votat peste 2.241 de alegători. (ZCH NEWS)

*****

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani a fost sesizat, după ce unul dintre candidaţii din comuna Blândeşti l-a însoţit în cabina de vot pe tatăl lui. Incidentul a avut loc la secţia de votare din localitatea Cerchejeni, acolo unde Eugen Ciobanu, şi-a însoţit tatăl în cabina de vot. „Soluţionarea plângerii este de competenţa Poliţiei. Noi am direcţionat plângerea către Poliţie”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Nicoleta Landea. Potrivit Legii 115/2015 privind alegerea autorităţilor publice locale, „prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă”. Actul normativ prevede că „alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el”, însă „acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor”. (AGERPRES)

*******

La ora 14, se prezentaseră la vot 105.091 de cetăţeni, ceea ce înseamnă un procentaj de aproape 29%. Urna mobilă a fost utilizată în 300 cazuri, iar pe liste suplimentare au votat peste 1.845 de alegători. (ZCH NEWS)

*****

Până la ora 12, se prezentaseră la vot 73.250 de cetăţeni, ceea ce înseamnă un procentaj de peste 20%. Urna mobilă a fost utilizată în 121 cazuri, iar pe liste suplimentare au votat peste 1.467 de alegători. (ZCH NEWS)

*******

Peste 100 de stări potenţiale de pericol au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani la spaţiile unde vor fi amenajate secţii de votare, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei. „Demarată în luna mai, acţiunea a avut ca scop preîntâmpinarea, reducerea sau eliminarea riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă şi a consecinţelor acestora, protecţia populaţiei, mediului, bunurilor şi valorilor pe timpul desfăşurării procesului electoral. Pentru deficienţele care au întrunit elementele constitutive ale contravenţiei au fost aplicate 56 de sancţiuni, dintre care o amendă, în cuantum de 500 de lei, pentru exploatarea instalaţiei electrice cu improvizaţii sau defecţiuni. Printre neregulile constatate au fost: neverificarea stingătoarelor din dotarea spaţiilor, nedotarea locaţiilor unde vor fi amenajate secţii de votare cu minim un stingător la 50 de mp, exploatarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, nemenţinerea în stare de funcţionare a iluminatului de siguranţă şi nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare de orientare.Totodată, au fost verificate cele 78 de circumscripţii electorale locale, dar şi spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea Biroului Electoral Judeţean. Pe lângă aspectele privind dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi asigurarea căilor de evacuare şi intervenţie, pe timpul controlului s-a verificat şi funcţionarea instalaţiei electrice în condiţii de exploatare la capacitate maximă, precum şi funcţionarea celei de a doua surse de alimentare cu energie electrică aferentă clădirii. Pe timpul controalelor, reprezentanţii locaţiilor unde sunt organizate secţii de votare au fost instruiţi cu privire la respectarea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a procesului electoral”, se precizează în comunicatul ISU Botoşani. (ZCH NEWS)

****

530 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoşani vor fi angrenaţi în misiuni, pentru buna desfăşurare a procesului electoral, se precizează într-un comunicat de presă. „Obiectivele urmărite de oamenii legii, în cadrul acestori misiuni, sunt paza secţiilor de votare, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prevenirea unor evenimente negative precum şi aplicarea cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii„, potrivit comunicatului citat. 130 de poliţişti se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale, în această perioadă. De asemenea, polițiștii vor asigura măsuri de pază şi protecţie la 151 de secţii de votare dintre cele 422 de secţii constituite la nivelul judeţului. Totodată, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, vor acţiona, conform competenţelor, 38 de poliţişti, constituiţi în 19 echipe operative. A fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 60 de poliţişti, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, împreună cu structurile de jandarmi, dacă situaţia operativă o va impune. (ZCH NEWS)

*******

Ora 9.00: Prezența la vot: În județul Botoşani, la ora 9, la cele 422 de secții de votare, din cei 362.633 de alegători, s-au prezentat 29.065, ceea ce înseamnă peste 8%. Au votat pe lista permanentă 28.020 de persoane, pe liste suplimentare – 1.041. Au fost 7 solicitări pentru urna mobilă. (ZCH NEWS)

Articolul precedentALEGERI LOCALE BACĂU PREZENŢĂ 45,17% * Necazuri cu buletinele de vot în 4 localităţi
Articolul următorALEGERI LOCALE IAŞI PREZENŢĂ 42,33% * Secţii cu prezenţă ZERO!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.