vot 05 pawel kuczynskyGuvernul României a adus completări legislației electorale, “astfel încât să faciliteze exercitarea dreptului de a alege pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate”, se precizează într-un comunicat de presă.

Data alegerilor parlamentare fiind 11 decembrie, campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Prin noile reglementări se completează lista secțiilor de votare din afara granițelor, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și cu aprobarea Autorității Electorale Permanente (AEP). Astfel, cu acordul autorităților din țările respectivă, pot fi deschise secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

De asemenea, “se introduce posibilitatea cetățenilor români cu drept de vot să își exercite dreptul electoral pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate, precum și în secțiile de votare constituite în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare”, potrivit comunicatului citat.

Nu în ultimul rând, cetățenii cu drept de vot din străinătate se vor putea înscrie în Registrul electoral trimițând cererea și documentele care atestă domiciliul sau reședința în afara granițelor, și prin intermediul poștei electronice.

Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Actul normativ mai detaliază atribuțiile și sarcinile ce revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”, prefecturilor, primarilor și președinților consiliilor județene. (ZCH NEWS; FOTO: Pawel Kuczynsky)

Articolul precedentAccident cu trei victime la ieșirea din Piatra Neamț FOTO
Articolul următorEleve din Neamţ premiate de Guvern
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.