Alegerea delegatului sătesc, motiv de nemulțumire la Verșești-Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLegea administrației publice locale prevede ca, în cazul satelor care nu au consilieri aleși în Consiliile Locale, interesele comunității să fie reprezentate de un delegat sătesc, ales „pe perioada mandatului Consiliului Local de către o adunare sătească, constituită din câte un reprezentant al fiecărei familii, convocată și organizată de primar și desfășurată în prezența primarului sau viceprimarului. La discutarea problemelor privind satele respective, delegații sătești vor fi invitați în mod obligatoriu. Votul acestora are caracter consultativ”.

Dacă tot participă la ședințele de Consiliu, delegatul primește și indemnizație, conform legii.
Patru sate din comuna Girov nu au consilier local – Gura Văii, Popești, Verșești și Doina, iar sâmbătă și duminică au avut loc alegerile pentru delegații sătești. Însă un locuitor din Verșești, Mihai Pavel, spune că alegerile nu au respectat legea, pentru că nu a fost convocată adunarea sătească.

„Din câte am înțeles, au participat primarul, unu sau doi consilieri locali, doi candidați ai PSD la alegerile locale – Vasile Sucioaia și Daniel Țapu – și un simpatizant al PSD, Mircea Rusu. Au discutat despre alegerea delegatului sătesc fără să convoace adunarea sătească, așa cum spune legea. Chiar am vorbit cu vreo 50 de familii din sat și pe nimeni n-a anunțat nimic. Ei pot să aducă acum și liste de semnături, dar asta nu înseamnă că sunt reale. Eu nu vreau să fiu delegat sătesc. Am candidat la locale din partea PNL, dacă oamenii nu m-au votat, nu vreau să fiu acum delegat, dar sunt unii care ar merita, pentru că sunt tineri și au inițiativă, mai ales că sunt multe probleme de rezolvat în Verșești”, a spus Mircea Pavel.

La polul opus, primarul Vasile Ciubotaru, din Girov, spune că anunțurile s-au făcut din timp, fiind vizibile atât la avizierul primăriei, cât și pe gardurile din fiecare sat în parte.

„Este pentru prima dată în istoria comunei când am încercat să avem reprezentare pentru fiecare sat în parte. Mai democratic decât atât nu știu ce se poate face. Noi am anunțat din timp, iar cine a vrut să participe, a venit. La Verșești au fost chiar două propuneri – domnii Sucioaia și Țapu – și a fost ales domnul Sucioaia. Își va intra în drepturi abia după ce va depune jurământul în prima ședință ordinară de Consiliu Local, care va fi programată după jumătatea lunii”, a declarat primarul Vasile Ciubotaru.

Edilul din Girov spune că noul delegat sătesc din Verșești nu a candidat din partea PSD la locale, așa cum a dat de înțeles Mihai Pavel și că, în Consiliul Local Girov, sunt „trei-patru formațiuni politice, care au aprobat Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a stabilit organizarea alegerilor delegaților sătești. Dacă erau probleme, sigur ar fi ripostat un consilier. Chiar vrem înțelegere în Consiliul Local și nu cred c-ați mai auzit de vreun scandal de când a început acest mandat. Chiar vrem să colaborăm fără să conteze culoarea politică”.

Satul Verșești nu a avut consilier local nici în mandatul trecut și nici delegat sătesc, deși probleme ce necesită rezolvare sunt multe, după cum spune Mihai Pavel: „Ar trebui curățată gârla, mai ales acum, că e secată și se poate lucra, pentru că atunci când sunt ploi se inundă gospodăriile dintr-un sfert de sat. Ar mai trebui rezolvată problema concesionării pășunii, care acum este lăsată de izbeliște, mai e nevoie de apă în poiană și nu ar strica nici dacă s-ar pietrui drumurile”. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedent19 ani de pușcărie pentru un tânăr din Cordun care răpea fete și le viola
Articolul următorPolițiștii nemţeni au confiscat peste 450 mc de lemn și 6 camioane
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.