0:00

Ajutor de la judeţ pentru Mănăstirea Nechit şi două parohii noi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, iniţiază un proiect de hotărâre prin care urmează să fie susţinute din bugetul judeţului alte 7 posturi de personal neclerical, suma necesară doar pentru lunile noiembrie şi decembrie din acest an fiind de 12.978 de lei. Proiectul urmează să fie aprobat în şedinţa din 27 octombrie.

Cinci dintre aceste posturi sunt solicitate de Mănăstirea Nechit, comuna Borleşti, celelalte două fiind pentru două parohii noi din Piatra-Neamţ.

Din Referatul de aprobare aflăm că Arhiepiscopia Iaşilor are finanţat de la bugetul de stat un număr de 765 de posturi pentrru personalul neclerical şi 10 posturi sunt finanţate din veniturile proprii ale judeţului Neamţ. Pentru judeţul Neamţ 986 de astfel de posturi sunt finanţate de la bugetul de stat.

Ajutor de la judeţ pentru Mănăstirea Nechit şi două parohii noi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiStareţul Mănăstirii Nechit, arhimandritul Zenovie Grigorie, arată în cererea adresată CJ Neamţ, că lăcaşul de cult pe care îl conduce este „un loc emblematic, unde foarte mulţi oameni din ţară, dar şi de peste hotare vin să-şi găsească pacea şi liniştea”. Tot de aici aflăm că mănăstirea asigură cazarea şi masa pelerinilor, iar de activităţile administrativ gospodăreşti se ocupă personalul angajat „niciodată remunerat îndeajuns”. În aceeaşi cerere, arhimandritul vorbeşte, în contrast cu numeroşii pelerini care ar veni la Nechit, despre „declinul actual al numărului de tineri doritori de viaţă monahală care se resimte şi la noi, numărul de vieţuitori fiind foarte redus”. Stareţul arată că cei 5 pe care doreşte să-i angajeze pe banii judeţului vor fi „persoane ce pot deveni adevărate poveri sociale, medicale şi financiare pentru societatea românească”.

Dacă în cazul Mănăstirii Nechit lucrurile sunt clare, celelalte două cereri vin din partea a două noi parohii, ambele în cartierul Dărmăneşti din Piatra-Neamţ, înfiinţate de doi ani, din 2020 şi care nu au încă biserici.

Preotul Sorin Amariei –Cosma de la Parohia „Sfântul Dimitrie Basarabov” din cartierul Dărmăneşti, nou înfiinţată în 2020 şi care acum ţine slujbele în paraclisul parohial, a cerut două posturi. Un post de cântăreţ bisericesc pentru un tânăr teolog de 25 de ani, cu studii superioare şi unul de îngrijitor, în vârstă de 52 de ani, „specializat în construcţii pentru a demara lucrările la noua biserică, paraclisul parohial şi la curtea parohială”.  În proiect este prins doar un post neclerical pentru această parohie.

Costin Andrei, celălalt preot al unei parohii nou înfiinţate care încearcă să impresioneze în adresa – cerere de ajutor  și spune că  „nu avem nimic (…). Nu avem spaţiu pentru biserică, căutăm să închiriem un loc pentru sfintele slujbe”, a primit Parohia „Duminica Sfinţilor Români”, tot în Dărmăneşti, cu 749 de familii cu venituri precare şi cere bani pentru un post de cântăreţ.

Angela Croitoru

Articolul precedentAsociația Drumurile Bistriței anunță deschiderea apelului de selecție a proiectelor pentru măsura M4/2A – „Dezvoltarea activităților agricole”
Articolul următorVasile Dîncu a demisionat din funcția de Ministru al Apărării
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.