Un ajutor financiar acordat celor cu venituri mici, în ideea de a compensa cumva preţurile la energie, care au crescut „de până la 600 de ori”, după cum precizează chiar legiuitorul, vine însoţit şi de sancţiuni menite să-i sperie pe cei care ar încerca cumva să folosească banii primiţi de la stat în alte scopuri.
Vorbim despre cardul de energie, în valoare simbolică de 1.400 de lei, care se va da în două tranşe semestriale, în februarie şi septembrie 2023. Beneficiari vor putea fi, potrivit OUG nr. 166/2022, pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu handicap, copii sau adulţi, care realizează aceleaşi venituri, dar şi familiile sau persoanele singure care primesc ajutorul social. Persoanele ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Poşta Română este cea care va tipări şi va distribui, prin corespondenţă cu confirmare de primire, aceste carduri de energie, care vor fi încărcate, la date fixe, cu câte 700 de lei la fiecare 6 luni.
Ajutorul financiar va putea fi folosit numai pentru compensarea facturilor la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.
Sancţiunile stabilite de acelaşi act normativ se aplică atât pentru încălcarea regulilor stabilite, cât şi pentru comercializarea sau tentativa de a vinde aceste carduri: “utilizarea de către beneficiarii cardului de energie în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență” sau “solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul cardurilor de energie/certificatelor de validare a datoriilor sau pentru fracțiuni din acestea” pot aduce amenzi cuprinse între 4.500 și 6.000 de lei – de la 1,5 la două puncte-amendă.
Un punct amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, care în 2023 va avea valoarea de 3.000 de lei. Pentru comercializarea de către beneficiari a acestor carduri amenzile sunt cuprinse între 42.000 și 60.000 de lei – de la 14 la 20 de puncte-amendă (vezi articolul 16 din OUG 166/2022). Textul integral al ordonanţei poate fi accesat AICI. (A. CROITORU)