bisericani grup electrogen

* scrisoare deschisă către toți președinții de partid din județul Neamț

Prin Hotărârea de Guvern 529/2010, s-a aprobat transferarea  managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale a 333 de spitale spitale din țară. Pe lista respectivă s-a aflat și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.
Odată ajuns în administrare locală, din anul 2010, Primăria Alexandru cel Bun, în colaborare cu Spitalul de Pneumoftiziologie, a început un amplu program de investiții intitulat “Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, Pavilionul Ftiziologie – Corp B și Corp D, comuna Alexandru cel bun, județul Neamț – Lucrări de intervenție în prima urgență  – Etapa I”, aflat sub patronajul Companiei Naționale de Investiții. În toți acești ani, s-au depus eforturi și s-au efectuat numeroase lucrări de modernizare, fapt constatat și apreciat pozitiv de către toate oficialitățile locale și naționale care au vizitat Spitalul de la Bisericani.  Probleme, însă, sunt multe și continue. Cea mai recentă este legată de grupul electrogen – sursă de rezerva la avarii , care s-a defectat. Astfel, pe data de 30.01.2014, Spitalul Bisericani a fost fără energie electrică timp de 7 ore, ca urmare a unei pene de curent.

Fac precizarea că acest grup electrogen aflat în dotarea spitalului este din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost utilizat în același scop, ca generator, pe un submarin,aşa după cum spun unele surse. De atunci, timp de mai bine de 70 de ani, generatorul a funcționat cum a dat Cel de Sus, iar de când a ajuns la Spital, în situațiile când s-a impus repararea lui, s-a apelat la piese de schimb confecționate pe la unitățile mecanice, din Piatra Neamț și împrejurimi. Generatorul a ajuns acum la limita de utilizare. Este imposibil să mai poată fi reparat sau folosit. Spitalul are nevoie de un generator nou.

bisericani nou 01

Domnilor conducători, care ocupați funcții de decizie în județul Neamț,

Toti bolnavii din Spital împreună cu cadrele medicale şi locuitorii judeţului Neamţ şi nu numai, facem apel la dumneavoastră, la toți oamenii politici, lideri de partide, Dl. Arsene Ionel de la PSD, Dl. Gheorghe Ştefan de la PDL, Dl. Ursărescu  Dorinel de la PNL, Dl. Şerban Ciprian  de la PPDD, la alţi factori de decizie, pentru a ajuta, din orice sursă este posibil și legal, Spitalul Bisericani. Costurile cu un generator nou, care să poată deservi la parametri optimi întreaga unitate spitalicească, se ridică la aproximativ 100.000 lei. După cum bine știți, bugetul local al comunei Alexandru cel Bun a fost ciuntit de 7 miliarde de lei vechi (propuşi de Dl. Preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ) şi nu avem resurse pentru a finanţa un asemenea generator.

Ştiţi cum sunt transportaţi bolnavii netransportabili pe cele 3 nivele ale Spitalului? Cu targa ca în vreme de război! O instalaţie de ascensor pentru bolnavi ar costa cca. 500.000 lei.

În această situație, apelez la dumneavoastră pentru ajutor.

ion rotaru

Reamintesc că, numai în anul 2013, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani au fost externați 4.071 pacienți (1.839  la TBC – MDR). Din aceștia, numai 159 de bolnavi au fost din alte județe (respectiv Bacău – 33, Botoșani – 21, Suceava – 25, Iași – 24, București – 11, Mureș – 10), majoritatea covârșitoare fiind din județul Neamț.

Știu foarte bine că mulți dintre politicienii județului nu mă au la suflet, nici ca primar, nici ca persoană. Pot fi de acord cu asta. Cu ce sunt însă vinovați bolnavii, miile de oameni care vin la Bisericani să se vindece?

Am înțeles că nu vreți să-l ajutați pe primarul Ion Rotaru, am înțeles că nu vreți să ajutați comuna Alexandru cel Bun.

Vin și vă întreb:

Vreți să ajutați Spitalul Bisericani? Vreți să ajutați miile de bolnavi de plămâni? Vreți să-i ajutați pe cetățenii județului Neamț sa aibe conditii bune de tratament si cazare omeneasca, dacă înţelegeţi cuvântul omenesc? Dacă nu, spuneți acum, clar, o dată pentru totdeauna! Dar asumați-vă asta!

În speranța că veți răspunde acestui apel, mă adresez din nou tuturor celor care pot și vor:

AJUTAȚI SPITALUL BISERICANI!

Ion ROTARU,

Primarul comunei Alexandru cel Bun

Articolul precedentMunicipal Piatra Neamț – SCMU Craiova 1-3 (-11, 19, -25, -17)
Articolul următorApar tichetele de masă electronice