sh 04

* peste 30 de nemţeni au aşteptat la coadă deschiderea unui magazin

Magazinul de haine second-hand din cartierul Precista primeşte marfă în fiecare marţi. Clienţii fideli sunt deja obişnuiţi să aştepte deschiderea buticului la ore matinale. Aşa că, marţi dimineaţă, pe o ninsoare viscolită, peste 30 de persoane se aşezaseră la rând, unele chiar cu o jumătate de oră înainte de deschidere. La ora 8.35, cu cinci minute întârziere,unul dintre clienţii care stăteau a început să protesteze uşor: “ Mai stăm mult aici? Mi-au îngheţat mâinile !” Într-un final, magazinul şi-a deschis porţile iar oamenii au năvălit înăuntru, ca şi cum lucrurile expuse s-ar fi dat cu titlu de cadou. Ce-i drept, preţurile sfidau criza:

Curele – 4 lei/bucata

Mănuşi din piele (de damă, bărbăteşti) – 5 lei/perechea

Hăinuţe de copii – 5 lei/bucata

Pijamale – 7 lei/bucata

Cămăşi (bărbăteşti şi de damă) – 8 lei/bucata

Fuste – 10 lei/bucata

Huse de pat duble – 10 lei/bucata

Pulovere – 12 lei/bucata

Geci groase de iarnă – 20-25 de lei/bucata

Bocanci de iarnă – 25-30 de lei/perechea

Dincolo de reticenţa vânzătoarelor la vederea aparatului de fotografiat, doamnele ne spuneau şoptit: “Aşa e în fiecare marţi, când primim marfă. N-ai loc să arunci un ac”, în timp ce supravegheau atente ca nu cumva cineva să plece cu vreun lucru fără să-l fi plătit. Pe măsură ce treceau minutele, în magazin intra din ce în ce mai multă lume. Fiecare punea mâna pe ce ştia că are nevoie. Doamne care aveau câte 4 geci pe braţe, domni trimişi de gospodine în căutare de pilote la preţuri mici şi tinere avide după mărci scumpe la preţ de kilipir: “Vin în fiecare marţi aici pentru că ştiu că au marfă de calitate şi mă încântă extraordinar că sunt preţurile stabilite la bucată şi nu la kilogram. Cei mai mulţi se sperie de metoda asta de a evalua lucrurile. De fapt, puloverele sunt la 12 lei bucata (aproape noi), ghetele de iarnă tip insulated de până în 30 de lei perechea. Preţuri pentru noi, cei care nu câştigăm atât de bine încât să ne permitem să ni le cumpărăm noi. Ca să le plătesc o să mai am ceva de aşteptat la casă, că văd că s-a cam aglomerat, dar sunt mulţumit de achiziţii. Merită, ne-a spus domnul Ion, unul dintre clienţii pe care i-am găsit la prima oră în magazin.

O altă doamnă pe care-am întâlnit-o căutând cel mai bun şi mai ieftin produs alesese deja produse specifice sărbătorilor de iarnă: “Am luat mai mulţi săculeţi cu imprimeuri de Crăciun la 1,5 lei bucata, o faţă de masă, roşie, tot cu motive de sărbători, la 5 lei. A meritat aşteptarea în viscol”, ne-a spus zâmbind doamna Marcela, deja clientă fidelă a buticului de kilipiruri second-hand.

O piaţă deschisă care are succes nu doar în Piatra-Neamţ, ci la nivel naţional, pe vremuri de criză. Patronii care au astfel de magazine se declară mulţumiţi de profit, ca dovadă că în toate oraşele, buticurile de acest tip sunt de cel puţin de 3 ori mai multe decât acum 10 ani.

Ioana HAGI-STAN