Îmbrăcat pe jumătate în polițist, cu un tricolor în jurul gâtului și cu altul în mână, agentul Ioan Cănărău a protestat vizavi de Prefectura Neamț, exact în timp ce, în clădire, se ținea ședința de guvern comună România-Republica Moldova. A cerut autorizație acum două zile, așa cum prevede legea, și a primit aprobare pentru parcarea de lângă sediul IPJ, între orele 15 și 17. Azi dimineață, când a realizat că este un moment propice, a cerut autorizație și pentru Prefectură, dar nu i s-a acordat. N-a fost neapărat un impediment și agentul de poliție (dator, prin prisma obligațiilor de serviciu, nu doar să aplice, ci să și respecte legea) a protestat, susținut de Aurel Munteanu, un agent venit din județul Bacău.

Ne-am gândit să protestăm astăzi în fața sediului CJ Neamț, deoarece cei din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și guvernanții României refuză să aplice și pentru polițiști HG nr. 1 din 2017 cea referitoare la salariul minim pe economie”, ne-a declarat Ioan Cănărău.

Agentul Cănărău recidivează în fața a două Guverne: Protest fără autorizație și fără sancțiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNoi suntem plătiți la salariu minim pe economie din anul 2009 și toate sporurile noastre sunt raportate la acel salariu. Polițiștii nu vin să cerșească, polițiștii își spun în stradă nemulțumirile, pentru că s-au săturat să mai fie batjocoriți. Guvernul României refuză să ne dea nouă acești bani. Noi am vrea ca sporurile noastre să fie calculate la salariul minim actual, de 1450 de lei. Ei spun că nu au bani. Colegii mei din țară protestează într-un mod mai inedit și legal, aplică doar avertismente conducătorilor auto. Noi am făcut un calcul: într-un an s-ar strânge din amenzi în jur de 20 de milioane de euro. (…) E recuzita Sindicatului Europol Neamț. (…) Pentru ora 15, am obținut aviz de la Primăria Piatra Neamț pentru un protest în fața Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. (…) Probabil că domnul Grindeanu ne-a și văzut. Nu vrem să fim prea vocali, este un protest pașnic, civilizat, fără să tulburăm liniștea și ordinea publică. (…) Aurel Munteanu din Moinești a venit să mă susțină”.

În mod normal, un protest neautorizat – fie el și pașnic – ar fi trebuit să intre, automat, în atenția jandarmilor. S-a întâmplat și în cazul de astăzi, însă, fără urmări.

Domnul Cănărău și domnul Munteanu nu desfășoară activități specifice de protest”, a declarat lt. Marius Gămănuț, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamț. ”Nu strigă, nu scandează, nu deranjeză liniștea publică. Dacă vor recurge la astfel de manifestări, vom lua măsurile care se impun”.

Comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț, care a aflat despre acțiunea subordonatului său, a declarat că Ioan Cănărău se află în timpul liber și continuă seria protestelor pe care le-a început cu zile în urmă. ”Nu pot decât să-i doresc succes în lupta sindicală”.

(A.M., C.M.)

 

 

Articolul precedentShopping City Piatra-Neamț: Inaugurare de magazin cu 20% reducere!
Articolul următorVeste mare pentru Apa Serv: a scăpat de 3,4 milioane lei corecții financiare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.