Sa fii parinte nu e usor. Este o responsabilitate enorma, care dureaza o viata intreaga. A creste un copil e o adevarata provocare pentru ambii parinti, in special pentru tatic.
In vreme ce rolul mamei este clar definit, atributiile tatalui difera, in functie de fiecare familie in parte.
Daca iti doresti sa fii un tatic exceptional, iata cateva sfaturi care iti vor fi de ajutor:
- Asigura-i copilului tau un trai decent. Este esential sa-i oferi copilului conditii optime de crestere si dezvoltare. Asta inseamna ca trebuie sa faci tot posibilul ca cel mic sa aiba parte de un mediu de crestere sigur, igienic si confortabil, de o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Atentie, acest lucru nu inseamna sa-i faci tot timpul poftele, pentru ca risti sa cresti un copil rasfatat. Echilibrul este cheia unei dezvoltari armonioase.
- Petrece cat mai mult timp cu el. Foarte important este sa-i fii in preajma inca din primul an de viata. Chiar daca ai un program incarcat, incearca sa-i fii alaturi mereu. Bebelusii au nevoie de multa afectiune cand sunt mici, pentru a-si dezvolta o mentalitate sanatoasa. Alege activitati pe care sa le faceti impreuna. Copilul are nevoie sa petreaca timp cu ambii parinti, in egala masura. Asa ca, daca mama obisnuieste sa-i faca baie si sa-l hraneasca, tu poti prelua partea de “diverstisment”. Joaca-te cu el, plimba-l cu masina, mergeti impreuna la cumparaturi! Tu iti poti cumpara haine, cum ar fi aceste tricouri barbati marca Bigotti, iar celui mic ii poti lua jucarii. Tine cont ca, atunci cand sunt mici, bebelusii au nevoie sa fie transportati in siguranta si poti sa vezi pe Babyneeds.ro modelele de scaune auto disponibile, avand posibilitatea sa alegi dintr-o varietate de astfel de produse.
- Nu ii oferi copilului acces facil la tehnologie. In ziua de azi, vedem din ce in ce mai multi bebelusi si copii de varste fragede cu tableta sau cu telefonul in mana. Non-stop! Influenta pe care o exercita aceste gadget-uri si dispozitive inteligente asupra copilului ii poate afecta dezvoltarea in plan social. Daca cel mic petrece prea mult timp in fata televizorului sau jucandu-se pe smartphone, nu isi va mai dori sa socializeze cu copiii de varsta lui si se va izola. De aceea, trebuie sa-l limitezi. Permite-i sa se uite la desene pe tableta sau sa se joace pe telefon doar sub supravegherea ta si nu foarte des. Ai grija ca, daca nu esti atent, iti poate strica telefonul mobil. Cel mai bine este sa cumperi unul ieftin, pentru ca pierderea sa nu fie foarte mare. Poti opta pentru telefoane ieftine oferite de Rombiz, daca vrei sa-l lasi si pe cel mic sa il foloseasca.
- Invata-l cum sa fie o persoana buna. Pe masura ce creste, ghideaza-i pasii micutului tau si invata-l sa-i respecte pe ceilalti, sa ofere ajutor acolo unde este capabil, sa fie o persoana blanda si intelegatoare, dar in acelasi timp o persoana puternica. Fa-l sa inteleaga valoarea banilor si sa pretuiasca ceea ce are. Invata-l sa respecte principiile etice, sa nu-i desconsidere pe ceilalti si sa ii trateze pe toti in mod egal. Daca vrei ca el sa devina un adult responsabil si increzator in fortele proprii, va trebui sa-i formezi caracterul inca de mic. Se spune ca mintea bebelusilor este ca o plastilina ce poate fi modelata cu usurinta. Asigura-te ca vei face tot ce-ti sta in putinta pentru a bune bazele unei dezvoltari armonioase.
Copilul tau are nevoie de sprijin si de iubire neconditionata. Trebuie sa ii fii prieten, dar si parinte in acelasi timp. Doar daca atingi acest echilibru, cel mic se va putea transforma intr-un adult responsabil si ulterior, intr-un parinte desavarsit.