Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în Ajunul Crăciunului, o nouă sesiune de finanțare dedicată fermierilor și antreprenorilor din sectorul alimentar. Aceștia pot depune proiecte pentru finanțări destinate achiziționării de panouri solare, generatoare de energie și baterii pentru stocarea energiei verzi.
Versiunea finală a Ghidului și a cererilor de ajutor de finanțare pentru schema privind investițiile în producerea energiei din surse regenerabile a fost deja publicată de AFIR. Această schemă vizează crearea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse solare și eoliene, pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și cel alimentar.
Proiectele pot fi depuse online, pe site-ul AFIR, în perioada 24 decembrie 2024 – 28 februarie 2025. Pentru proiectele de energie eoliană, s-au alocat 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată. Pentru energie solară, sumele disponibile au variat între 550.000 euro/MW pentru capacități mai mari de 1 MW și 650.000 euro/MW pentru cei mai mici sau egale cu 1 MW.
Ajutorul de stat acoperă până la 100% din costurile eligibile, oferind o oportunitate semnificativă pentru modernizarea și sustenabilitatea energetică a firmelor eligibile.
Schema se adresează întreprinderilor din sectorul agricol și din industria alimentară, organizațiilor de creștere și activității funcționare (OUAI/FOUAI), precum și altor forme de organizare, cum ar fi SRL-urile, cooperativele, PFA-urile sau întreprinderile familiale. Codurile CAEN relevante includ agricultura (01), industria alimentară (10) și fabricarea băuturilor (11).
Finanțarea este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, în timp ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, administrează schema de ajutor de stat.
Valoarea totală a proiectului este de 150 de milioane de euro, fonduri alocate pentru sprijinirea investițiilor în energie verde, contribuind la reducerea costurilor energetice și la promovarea sustenabilității în agricultură și industria alimentară.
Denisa POPA
Foto: Facebook AFIR