În seara zilei 23 noiembrie, polițiștii de la postul din Borca l-au ridicat de acasă pe Ciprian Ionel Ciolan, în vârstă de 41 ani, din satul Mădei, și l-au condus la Penitenciarul Bacău. El a fost condamnat la 3 ani și 5 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Ciprian Ionel Ciolan a fost jurist al Primăriei Broșteni, iar o vreme a ținut locul secretarului și s-a implicat, alături de alți angajați ai primăriei, într-o afacere cu o miză de 10 milioane de euro – retrocedarea a 2300 de hectare de pădure. Fostul primar Steliean Chirilă a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, cei doi foști secretari – Ciprian Ionel Ciolan și Viorica Vizitiu – la câte 3 ani și 5 luni, iar Mitriță Alexa la 4 ani, față de 5 câți primise la Curtea de Apel Suceava. Singura care a rămas în libertate după ce Înalta Curte a pronunțat sentința definitivă este avocata Nela Chiba în privința căreia judecătoriii au decis amânarea aplicării pedepsei de 3 luni de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2009-2011, Mitriţă Alexa, care dorea să obțină  2.300 de hectare de pădure, administrată de Ocolului Silvic Broşteni a uitilizat un document „Copie certificată după Actul de Donaţie” autentificat la Tribunalul Ilfov secţia notariat sub numărul 14247/13.04.1937 în cuprinsul căruia, faţă de actul original, aflat în păstrarea Arhivelor Naţionale, este inclusă suprafaţa de 2.300 ha pădure ca fiind donată de Principele Nicolae – fiul regelui Ferdinand şi fratele mai mic al regelui Carol al II-lea, colonelului Alexandru Manolescu.

În acest scop, în anul 2010, fostul primar a propus spre validare şi înaintare la Comisia judeţeană Suceava solicitarea privind reconstituirea dreptului de proprietate formulată de inculpatul Alexandru Teodor Reşcanu, deşi cunoştea că termenul de formulare a cererii expirase din 30 noiembrie 2005 şi cererea ar fi trebuit invalidată”, se arată în comunicatul DNA. ”Pentru a crea aparenţa că solicitarea a fost depusă în termen, inculpaţii Chirilă Steliean şi Vizitiu Viorica, secretar al Primăriei oraşului Broşteni au atribuit cererilor formulate de Reşcanu Alexandru Teodor numere fictive aferente anilor 2005 şi 2006. La rândul său, inculpatul Ciolan Ciprian Ionel, în calitate de consilier juridic al Primăriei Broşteni şi membru al Comisiei Locale şi-a încălcat atribuţiile de serviciu pentru a dovedi că demersurile lui Alexa Mitriţă au fost efectuate cu respectarea prevederilor legale”.

Beneficiarul direct a fost Mitriţă Alexa, care cesionase drepturile succesorale de la Alexandru Teodor Reşcanu.

În această modalitate, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, Reşcanu Alexandru Teodor a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului forestier respectiv, iar, în baza contractului de cesiune de drepturi litigioase, inculpatul Alexa Mitriţă a devenit proprietarul acestui teren”, se arată în rechizitoriu. ”În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra terenului cu vegetaţie forestieră în suprafaţă de 2.292,90 ha proprietatea lui Mitriţă Alexa, în baza Contractului de vânzare cumpărare de drepturi succesorale nr. 356/ 20.02.2008 încheiat la Biroului Notarului Public Ioniţi Marieta şi a Deciziei 1210/26.09.2011 a Tribunalului Suceava – Secţia civilă şi pentru care s-a validat amplasamentul de către Comisia locală de fond funciar Broşteni la data de 10.11.2011, teren situat pe raza Ocolului Silvic Broşteni”. (C.M.)

FOTO: Pixabay