0:00

Afacerea Postliceala de la Colegiul ”Ion Creangă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• doi profesori îl acuză pe directorul Apetrei că a făcut din găzduirea postlicealei sanitare ”o afacere proprie”

• ei reclamă, totodată, că prezența școlii sanitare nu s-a discutat deschis în consiliul profesoral

• directorul Gheorghe Apetrei spune că el este ”doar administratorul care se ocupă de închirierea spațiului cu scopul de îmbunătățire a fondurilor extrabugetare pentru beneficiul și folosul școlii”

Prezența Școlii Postliceale Sanitare Moldova în incinta Colegiului ”Ion Creangă” din Târgu Neamț continuă să stârnească aprigi dispute. Probleme nu sunt numai între reprezentanții celor două unități școlare sanitare care-și dispută același ”public” și un oarecare drept de ”preemțiune” asupra școlarizării viitorilor sanitari, ci și între cadrele Colegiului ”Ion Creangă”. Interesant este că toate aceste discuții apar chiar în momentul când ARACIP-ul a venit pentru autorizarea postlicealei.

Doi profesori din liceu îi reproșează directorului Gheorghe Apetrei că nu a supus în Consiliul profesoral închirierea spațiilor către școala postliceală sanitară și îl acuză că a transformat întreaga inițiativă într-o ”afacere personală pe spuza școlii pe care o conduce”. Vasile Manole și Gheorghe Sauciuc (printre altele, fost director al liceului) reclamă probleme care ar fi cauzate de prezența școlii sanitare și solicită control aprig din partea Inspectoratului Școlar, mai ales la adresa managementului practicat de directorul Apetrei.

”Noi nu știm dacă se înființează acum o școală postliceală sanitară aici, dar știm că este una de vreo doi ani, cred. Mare lucru nu vă putem spune, pentru că e afacerea directorului, nu a profesorilor. Nu s-a discutat niciodată despre asta în Consiliul profesoral. În schimb, pot spune că sunt probleme cu sălile de clase ocupate, mai ales între orele 12 și 14. Spațiul este restrâns, numărul elevilor este mare și, de multe ori, sunt elevi de la Colegiu care stau pe afară, pentru că sala lor e ocupată de elevii de la postliceală. Și seara am observat elevi de la postliceală în diverse săli de clasă. Mai multe nu știm. Este o afacere a directorului Apetrei și a secretarei de la Colegiu. Nu mai spun că toți membrii familiei directorului sunt profesori la catedra de Biologie! Nu există transparență și foarte multe din propunerile unor profesori nu sunt luate în considerare. Consiliul de Administrație al școlii este unul închis, unde transparența decizională lipsește. Mai multe amănunte despre această școală postliceală am citit în presă. Chiar m-am mirat că directorul nostru ar putea fi implicat într-o astfel de afacere. Pentru că, practic, este o afacere. Trebuia discutată măcar o dată în Consiliul de Administrație oportunitatea prezenței acestei școli, dar niciodată nu s-a făcut referire la așa ceva”, a declarat Vasile Manole, profesor de Tehnologia Informației și Comunicațiilor la ”Ion Creangă”.

Fostul director Gheorghe Sauciuc, acum profesor de Electronică și Comunicații, îl ”intrigă” lipsa de transparență: ”Îmi pare rău pentru elevii înmatriculați la filiala din Târgu Neamț a Școlii Postliceale Sanitare Moldova din Roman, care este mai puțin sau mai mult legală, și care sunt, efectiv, la acest moment, înșelați. Eu nu mă pot pronunța asupra legalității sau ilegalității acestei școli postliceale, dar cu siguranță se poate pronunța Inspectoratul Școlar Județean în urma unui control, mai ales pe partea managerială. Mi se pare anormal ca aceia îndreptățiți să facă un control pe management să nu se autosesizeze pentru o școală ilegal înființată, care eliberează diplome cu antetul Ministerului Educației. Mi se pare anormal ca să nu existe încă un control pe parte de management, care să constate ce e scris în procesele verbale ale Consiliului de Administrație, unde să se observe dacă acesta nu a favorizat interese personale în locul intereselor școlii. Cât am fost director adjunct, am supus spre validare un contract cu Școala Postliceală din Roman, pentru închiriere, și se poate constata că am cerut mai multe detalii, că nu am fost de acord cu chiria sugerată de dl director Apetrei cât timp nu erau plătite cheltuielile cu apa, curentul și întreținerea. Mi s-a părut o sumă extraordinar de mică. De aceea cred că aceste contracte trebuie monitorizate atent, atât de un reprezentant al Consiliului Local, cât și de responsabili ai ISJ. Singura obiecție care o am față de cei de la ISJ este legată de elevii pregătiți la Târgu Neamț de această postliceală. Am mari dubii că au competențe la nivel de asistenți medicali și asistenți farmaciști”, a spus acesta.

* ”Eu sunt doar administrator”

„Bănuiesc că cei doi, care sesizează aceste aspecte, sunt niște reclamagii, scandalagii, care se ocupă cu scrisul jalbelor și cărora le place să apară în presă. Unul dintre ei este implicat în 30 de procese… Nu vreau să mai comentez. În intervalul 12-14, există săli de clasă disponibile pentru toți elevii de la postliceală. Doar dacă profesorii nu vin la ore… Există un program și este respectat în ceea ce privește sălile de clasă. Referitor la dubiile pe care le are unul sau altul despre competențele elevilor pregătiți la postliceală, nu am ce să spun. Eu sunt doar administratorul care se ocupă de închirierea spațiului, cu scopul de îmbunătățire a fondurilor extrabugetare. Fonduri care sunt pentru beneficiul și folosul școlii. Întrebați-mă ce vreți despre Colegiu, vă răspund cu cea mai mare plăcere, dar pentru postliceală apelați la numerele lor de telefon. Mi s-au spus prea multe acuze și nu vreau să vorbesc despre postliceală”, a declarat prof. Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă”.

* Vizita ARACIP

Ieri, 7 noiembrie, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a sosit la Târgu Neamț pentru acreditarea Școlii Postliceale Sanitare Moldova – Roman – Filiala Târgu Neamț, ce îşi are sediul la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”.

Potrivit site-ul ARACIP, ”în perioada 04.11.2013 – 08.11.2013 vor fi efectuate vizite pentru evaluarea externă în vederea autorizării acreditării, evaluării externe periodice şi monitorizării” în mai multe unități de învățământ, printre ele și postliceala din Roman, care vrea să-și acrediteze filiala de la Târg, chiar dacă aceasta a avut activitate și-n ultimii doi ani, fără vreo autorizație de funcționare sau acreditare.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentEpidemie de hepatită la Roman
Articolul următorZeci de pietreni la coadă, la deschiderea Carrefour

3 COMENTARII

  1. Gura lumii spune ca scoala din Roman este doar una dintr-o mare „retea” protejata corespunzator de mai marele educatiei nemtene, impreuna cu cativa subordonati la fel de „interesati” (unii ajunsi inspectori dupa ce au renuntat la taximetrie). Oare institutiile statului nu cunosc toate aceste aspecte pe care le cunoaste toata lumea? Oare n-au auzit ca unii factori de decizie din educatie „se vand foarte ieftin”? Pacat! Pana la urma, consecintele sunt nefaste pentru generatia tanara care ar trebui sa fie beneficiara unui sistem educational corect si eficient, cu dascali interesati doar de pregatirea elevilor, nicidecum de dijmuirea sub orice forma a celor din sistem (de la banala obtinere a unor ore la catedra, pana la numirea in functiile de conducere). Rusine! (daca mai exista asa ceva pentru unii care n-ar mai trebui sa se uite nici macar in oglinda, daramite la cei din jur!

  2. Urat mai vorbeste Domnul Apetrei Gheorghe despre colegii lui…. : reclamagii, scandalagii … … pe cand domnia sa are preocupari inalte, aduce bani sistemului…iar altii ii cheltuie !
    Cred ca tocmai acest lucru trebuie sa stabileasca o comisie de ancheta> Cati bani a adus, cum s-au cheltuit acesti bani si cum a respectat normele legale cand a atras acesti bani!
    … Altfel nu cumva poate fi suspectat de interese personale avand in vedere ca a fost si profesor la unii elevi??? Cu elevii care sunt in anul I, anul II care este situatia?,… dar cu absolventii care deja au terminat cursurile de la aceasta filiala cum ramane ? Diplomele sunt legale sau nu ??? Poate fi suspectat domnul APETREI GHEORGHE de inselaciune si fals ? Intra aceste acuzatii sub incidenta penala ? Nu stiu ce banuieli poate avea domnul director?! Poate ne lamureste?!

  3. Aveti perfecta dreptate, nu e numai o banuiala de a dvs, d-le director Gheorghe Apetrei ca cei doi sunt niste „reclamangii, scandalagii…”!
    Dumneata, un USL-imbist ce ungi cu miere caile „reformei din invatamant”, ce te mai si dai prin unele cercuri inalte ca esti descendentul Marelui Povestitor Ion Creanga, (prin Stefan Apetrei Ciubotarul) nu stii ca suntem cateva sute de mii de sindicalisti din invatamant care ne stim si ne rerem drepturile! Asa ne spun si cei de la Minister care va tin in brate: reclamangii, scandalagii… Marele Creanga a revolutionat scoala romaneasca nu a demolato precum clica ta de hoti. Saca i-ai fi nepot s-ar intoarce din mormant si ti-ar da peste gura, cum sa vorbesti asa despre dascali?! Si apoi despre, Profesor Doctor Inginer Gheorghe Sauciuc, si Profesor Maneger Vasile Manole numai cuvinte de lauda!!!

Comentariile sunt închise.