0:00

Afacerea Apartamentul: Cine a dat și de ce, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Mircea Pintilie a beneficiat de promoție de partid ”Casă doar cu adeverință”

• Mihai Fărcășanu s-a bucurat de apartament pentru că n-avea niciunul declarat

• ancheta continuă

Urmare a articolelor publicate de Ceahlăul marcă înregistrată, în care semnalam cum s-au înfruptat doi foști vicepreședinți de județ din locuințe de serviciu, au demarat verificări interne la Casa Albă. Cu promptitudine și diplomație, Consiliul Județean ne-a trimis și un răspuns care lămurește contextul și demersurile prin care Mircea Pintilie și Mihai Fărcășanu și-au tras locuințe de serviciu.

* Pintilie a luat pentru că a vrut și-a putut

Despre Mircea Pintilie se poate spune orice, numai că este sărac nu. Are ditamai casa, asezonată cu stradă proprietate privată, cu acces interzis neriveranilor, Mercedesul de la firmă e bengos, are firme cu cheag și cherestea de export. De ce i-ar trebui un apartament la Piatra Neamț unui asemenea om, realizat din aproape toate punctele de vedere? Nu știm și singura explicație ar fi că apartamentul exista, exista și Primăria Piatra Neamț, condusă de un prieten și șef de partid, și mai exista funcția de vicepreședinte de județ, pe care o ocupa chiar Pintilie. În ceea ce-l privește, răspunsul de la Consiliul Județean e sec: Pentru dl. Mircea Pintilie, Consiliul Judeţean nu a făcut o solicitare de locuinţă, aceasta a fost atribuită prin HCL nr. 422/2011. La Consiliul Judeţean Neamţ există doar o adeverinţă de salariat eliberată sub nr. 161/09.01.2012, care, probabil, a servit la încheierea contractului pentru locuinţă”.

Înțelegem de aici că dl. Pintilie a binemeritat o locuință a CJ fără s-o ceară oficial, în baza unei simple adeverințe de salariat al CJ, semnată nu de președinte, ci de vicele Aldo Pellegrini, aflat la început de mandat și copleșit de noua funcție. Dl. Pellegrini a declarat, la fel de sec: ”Nu-mi amintesc. Semnam atâtea acte…”

Dacă citim adeverința (vezi facsimil), aflăm că dl. Pintilie avea domiciliu în Târgu Neamț, pe str. Cetății nr. 9. În adeverință nu se spune la ce-i servește respectiva hârtie, ci doar se precizează că va merge cu ea la Locativ Serv Piatra Neamț, firma care administrează locuințele primăriei. Dacă e adevărat că alt act nu există în CJ cu privire la apartamentul de serviciu, putem vorbi fără niciun fel de jenă de un abuz în funcție, vizavi de Consiliu și de repartiția unei locuințe de către Locativ Serv fără o cerere a instituției căreia îi fusese repartizată locuința. Cum însă doamna de la Locativ Serv era și ea membru de partid, ordinul se execută, nu se discută, după cum bine știm.

* Fărcășanu a luat, că era caz social

În cazul lui Mihai Fărcășanu, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Citind răspunsul de la CJ Neamț, aproape că am fost tentați să organizăm o campanie de întrajutorare a fostului vice de județ: ”La cererea dv. nr. 52/21.10.2013, înregistrată la Consiliul Judeţean Neamţ sub nr. 13179/636 din 21.10.2013, prin care solicitaţi informaţii în legătură cu modul în care s-au repartizat locuinţe de serviciu unor persoane, vă răspundem următoarele: «Consiliul Judeţean a solicitat Primăriei Piatra Neamţ două locuinţe, în ianuarie 2010. Consiliul Local Piatra Neamţ a repartizat trei locuinţe Consiliului Judeţean Neamţ, în octombrie 2010, dintre care o locuinţă a rămas neocupată, fiind destinată situaţiilor de urgenţă (înzăpeziri, vizite, etc.). Având în vedere funcţia ocupată în august 2012, dlui. Mihai Fărcăşanu i s-a repartizat locuinţa. Trebuie făcută precizarea că, din declaraţia de avere a domniei-sale, rezulta că nu deţinea o locuinţă la acea dată»”.

În traducere, înțelegem că, la un moment dat, Consiliul a cerut 2 locuințe, a primit 3, s-au ocupat 2 și a rămas una liberă pentru situații speciale. Situația specială a apărut în cazul dlui. Mihai Fărcășanu, care a cerut locuință CJ-ului și i s-a aprobat pe motiv că n-avea unde sta, fiind un fel de șef de partid care ori stătea la prieteni, ori la hotel. Din acest punct de vedere, conducerea CJ Neamț este acoperită. Formal. Nimeni nu poate crede că Fărcășanu trăia din mila cuiva. Nici la Consiliul Județean, nici la Primăria Piatra Neamț, de unde s-au repartizat două locuințe sociale pentru copiii dlui Fărcășanu – după cum a scris ziarpiatraneamt.ro.

Facem APEL la conducerea Consiliului Județean Neamț ca, înainte de a-i lua locuința dlui. Fărcășanu, să facă o anchetă socială, ca nu cumva, Doamne ferește, să vină iarna și să-l găsim pe dl. Fărcășanu ca-n poezia lui Topârceanu.

Din punctul de vedere al ziarului Ceahlăul marcă înregistrată, ar trebui stabilit clar cum a putut primi locuință Mircea Pintilie și dacă actele depuse la Locativ Serv de Mihai Fărcășanu sunt originale și îndeplinesc toate condițiile de legalitate. Chiar dacă în Occident prezența ștampilei pe un document nu e întotdeauna necesară, în România ea încă dă o notă de seriozitate și autoritate unei cereri. Din acest moment, ancheta se poate muta în curtea Locativ Serv.

 Dana OSTAHIE

Articolul precedentScandal cu monede romane
Articolul următorJunioarele III ale LPS Piatra Neamţ, turneu la Iaşi

1 COMENTARIU

  1. PACAT CA NEMTENII SUNT RABDATORI CU INTERLOPPI CARE FAC CRTILE LA PIATRA NEAMT SA VA FIE RUSINEE OAMENI DE DOUA PARALLE COMUNISTII DE MESERIE… VOTATII MAI DEPARTTE NEMTENII SI AJUTORUL SOCIAL E CA SI ASIGURAT.

Comentariile sunt închise.