pietricica turism

Extrema Horobet arunca la poarta

Trei formaţii din handbalul feminin, Corona Braşov, Dunărea Brăila (ambele în Cupa EHF) şi HCM Roman (Cupa Cupelor), reprezentante ale României în aceste competiții europene, s-au aflat marţi în urnele care trebuiau să le stabilească advrsarii în etapa următoare a competiției. După o dublă manșă câștigată în fața sudezelor de la Skuru IK, HCM Roman o va întâlni pe FC Midjylland (Danemarca), una dintre cele patru finaliste la Turneul 4 al Ligii Campionilor, din luna mai, de la Budapesta. Un adversar de înaltă clasă, în primul rând prin rezultatele mai vechi ale echipei și prin modul de exprimare al școlii daneze de handbal.

HCM Roman, prima echipă extrasă din urnă

HCM Roman a fost prima formaţie intrată în urnele Cupei Cupelor şi a fost chiar prima bilă extrasă. Dacă în turul trei misiunea nemțencelor a fost una mai ușoară, acum, în optimi, adversara romașcancelor este una de top, FC Midjylland (Danemarca). În acest sezon, formaţia daneză a ratat accederea în prima competiţie europeană, astfel că este nevoită să-şi continue aventura în Cupa Cupelor. Cu siguranţă, HCM Roman este creditată cu a doua şansă în această ”dublă”, FC Midjylland fiind şi cel mai important adversar care va sosi în fieful romașcancelor în istoria participărilor din cupele europene. HCM Roman va juca cu FC Midjylland, în dublă manşă, în 7 sau 8 februarie (turul) şi 14 sau 15 februarie 2015 (returul) și va avea pe semicerc o echipă daneză mai bine cotată ca ea. Primul meci va avea loc la Roman, iar provocarea este mare pentru Carmen Stoleru şi colegele sale, întrucât va trebui să-și asigure un avantaj confortabil pentru returul din Danemarca.

Laurențiu Leoreanu: ”Mai rău nu se putea!”

Președintele de onoare al echipei, primarul Laurențiu Leoreanu, crede că echipa romașcană va avea de câștigat din meciurile cu o echipă ce provine dintr-o țară cu un handbal dezvoltat: ”Mai rău de atât nu se putea. Vom avea de jucat cu o echipă care a fost în «Final Four». Trebuie să fim realişti şi să nu ne îmbătăm cu apă rece. Ce ne rămâne? Să fim circumspecţi. Fetele să fie puternice şi să joace foarte bine. Vom avea o adversară dintr-o ţară cu handbal bine pus la punct, dezvoltat. Ar fi o surpriză plăcută să eliminăm echipa din Danemarca”.

Antrenorul de la HCM, Florentin Pera confirmă temerile primarului: ”Mi-aş fi dorit să evităm cea mai puternică echipă care participă în acest sezon în Cupa Cupelor. Este principala candidată la câştigarea trofeului. În mai, a jucat în Liga Campionilor, a patra echipă din Europa. Asta spune totul despre valoarea adversarei pe care o vom întâlni în optimi. Noi suntem dezavantajaţi şi prin programarea meciurilor. Am fi preferat ca primul să fie în deplasare. Vrem să jucăm cât mai bine, cât mai aproape de nivelul adversarei. Niciun joc nu este pierdut dinainte. Am convingerea că fetele vor avea o motivaţie în plus întâlnind o echipă de prim rang din Europa”.

Midtjylland - tricouri inchise la culoare

Cine este FC Midtjylland Håndbold?

FC Midtjylland Håndbold este o echipă din localitatea Ikast, din centrul Danemarcei. Echipa a fost fondată în 1970 şi activează în prima ligă daneză de handbal feminin din 1991. Meciurile de pe teren propriu le dispută în Ikast-Brande Arena, o sală de circa 2.500 de locuri. În turul al treilea al Cupei Cupelor, ediţia 2014-2015, FC Midtjylland a eliminat Kuban Krasnodar, cu victorii în ambele partide, 34-23 în deplasare şi 31-17 acasă. Dubla victorie cu echipa din Rusia mai demonstrează încă o dată forţa echipei daneze.

În sezonul trecut al Ligii Campionilor, Midtjylland a ajuns între primele patru echipe ale Europei. A pierdut două meciuri în acea fază a competiţiei, 26-29 cu ETO Gyor (Ungaria) şi 31-34 cu WHC Vardar Skoplje (Macedonia). Anterior, în faza grupelor principale, câştigase trei meciuri din şase, inclusiv unul cu Vardar. În grupa B a Ligii Campionilor a câştigat cinci dintre cele şase meciuri, singura înfrângere fiind cea cu Buducnost. În Cupa EHF, ediţia 2012-2013, FC Midtjylland a jucat semifinală cu Tvis Hostelbro, în dublă manşă, 22-29 şi 24-18, victoriile celor două echipe fiind obţinute în deplasare. Palmaresul echipei daneze mai cuprinde, printre altele, jocuri în grupele Champions League în 2012 şi finală EHF în 2011. Patru dintre cele 26 de jucătoare din echipa daneză sunt de din alte tări, aduse pe posturi considerate deficitare.

HCM Roman, o necunoscută pentru danezi

Oficialii danezi au comentat tragerea la sorţi, într-un mesaj postat pe pagina de internet a clubului, din care reiese pragmatismul specific nordicilor, dar și un respect pe care aceștia îl poartă echipelor din România. ”Nu ştim prea mult despre adversara noastră din România şi va trebui să urmărim meciurile disputate de aceasta. La tragerea la sorţi ne-am fi dorit o echipă mai apropiată din punct de vedere geografic, dar, din punct de vedere sportiv, e în avantajul nostru”, a afirmat managerul sportiv Hans Peter Riis. ”Mai e mult până la meciurile din optimi şi vom avea timp pentru a ne studia adversarul. Nu a fost o tragere la sorţi foarte bună pentru noi, pentru că ne-am fi dorit să jucăm cu o echipă nordică, dar ne-a ieşit în cale echipa din România, aşa că vom vedea pe teren ce va fi”, a declarat antrenoarea Helle Thomsen.

Dana Băbeanu, convocată sub tricolor

Interul Daniela Băbeanu este singura dintre handbalistele de la HCM Roman care a fost selecţionată la lotul naţional ce va participa la turneul final al Campionatului European din Ungaria şi Croaţia, programat să înceapă în 7 decembrie. ”Ne-am reunit în 24 noiembrie. La sfâşitul săptămânii, vom avea meciuri de verificare cu naţionala Germaniei, iar luni vom reveni în ţară”, a spus Florentin Pera, care este şi antrenorul secund al naţionalei feminine de handbal a României.

Mihai STOIAN