0:00

Adrian Niță – Final de mandat în anonimat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Adrian Niță, directorul DTS Neamț își încheie mandatul cu o acțiune bifată în calendar: ”Gala Sportului nemțean” la care mulți dintre cei premiați nu pot veni, din cauza cantonamentelor în care sunt angrenați. Exemplu: canotorii și profesorul Valentin Gavril, precum și atleții sunt în cantonament și nu pot onora cu prezența gala, la care ar trebui să primească distincții pentru performanțele lor.

Meșter ”cârmaciul”

Direcția pentru Tineret și Sport se va despărți de șeful ei, Adrian Niță, după aproape trei ani de mandat în care acesta n-a reușit să-și ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Nici nu avea cum, fiind numit pe linie politică de PDL și fiind de meserie inginer în alimentație publică, licențiat în tehnologia și controlul calității produselor alimentare, directorul instituției a realizat ultima țintă fără să dea nicio explicație presei: a mutat sediul DTS Neamț, de pe Strada Ștefan cel Mare în cel al Taberelor școlare, motivând că nu sunt bani de chirie, deși, prin fila de buget, DTS Neamț are alocat de la minister sumele pentru plata chiriei, a salariilor și utilităților. În vechiul sediu al DTS a venit nou-înființatul partid Mișcarea Populară. Anul, care se încheie peste câteva zile, a fost unul sec, fără informări, fără nici măcar o conferință de presă, deși evenimente sportive majore au fost, slavă domnului! Medaliile la Campionatele europene și balcanice de canotaj, titlurile naționale cucerite la atletism, medaliile la Campionatele europene de karate, stau dovadă că la sporturile olimpice și neolimpice, județul Neamț are cu ce se lăuda. În aceste condiții, Adrian Niță a decis să anunțe, după vechea metodă strămoșească, ”din gură, în gură”, organizarea Galei Sportului nemțean, vineri, 20 decembrie, de la ora 12, în sala Consiliului Județean, numai că și data și ora sunt nepotrivite pentru o asemenea manifestare. Toți sportivii știu, că, de regulă, gala era organizată între Crăciun și Revelion, atunci când ajung acasă toți sportivii loturilor naționale, din cantonamente pentru a petrece sărbătorile de iarnă. Pe 20 decembrie, sunt toate șansele să asistăm la o ultimă acțiune, bifată în calendar, făcută… ca să fie, pentru că de la 1 ianuarie DTS Neamț intră sub incidența Legii descentralizării și va trece în subordinea Consiliului Județean Neamț, iar directorul va fi instalat în condițiile legii, de șeful CJ.

Cine este Adrian Niță

Adrian Niță a devenit director la numai 29 de ani, ca mai toți politicienii tineri, din mediul privat. După cum spune arhiva cotidianului ”Ceahlăul” marcă înregistrată, ”în 2008 a cerut și primit, pe hârtie, prin Hotărâre de Consiliu Local, un teren de 200 de metri pătrați ca să-și ridice o casă, cu titlul sprijin acordat tinerilor pentru construcția de locuințe. Dacă a avut aceeași baftă ca sutele de tineri care așteptau teren de la primărie ca să își ridice o casă, atunci n-a câștigat nimic. A câștigat, în schimb, pe linie PDL, fiind șef la tineret, apoi purtător de cuvânt pentru organizația județeană, înainte de a fi uns director la DTS Neamț”, scria cotidianul nostru pe data de 19 septembrie. Toată lumea se întreba ”Cine este Adrian Niță?”

Promisiuni rămase la același stadiu

În legătură cu promisiunile făcute și neonorate, la loc de ”cinste” se află implementarea proiectului bazinului olimpic de înot. Nu avem așa ceva în județul Neamț, până la ora actuală, deși ne-am dori, instructori sunt, iar copiii iau cu asalt cluburile private, plătind pasiunea pentru acest sport, cu ora. Într-un interviu acordat săptămânalului ”Mesagerul de Neamț” subsemnatului, cu doi ani în urmă, mai exact pe 27 decembrie 2011, directorul DTS Neamț vorbea de ”readucerea în actualitate a pugiliștilor de la CS Ceahlăul”, că despre reînființarea secției de box în cadrul CS Ceahlăul nu poate fi vorba. Acest deziderat n-a fost onorat niciodată. Al treilea mare obiectiv al lui Adrian Niță la ”înscăunarea” în fotoliul de director al DTS Neamț a fost ”încurajarea sponsorizării sportului de performanță”. Și acesta a rămas la stadiul de propoziție fără acoperire, deoarece nu s-a realizat nici în ziua de astăzi. Singurii sponsori au fost, pe vremea ”domniei” lui Adrian Niță la DTS Neamț, Consiliul Local și Consiliul Județean, dar banii s-au dus în marea lor majoritate către echipa de fotbal FC Ceahlăul. În rest, Adrian Niță nu are niciun proiect concret discutat cu parlamentarii de Neamț privind ”încurajarea sponsorizării sportului de performanță”. Acest aspect, al lipsei sprijinirii sportului în România, a fost criticat și de Gheorghe Hagi, patronul formației Viitorul Constanța, care a fost prezent la Piatra Neamț cu ocazia meciului dintre Ceahlăul și echipa constănțeană. ”Nimeni nu vorbeşte de finanţarea sportului, de banii cu care suntem susţinuţi. De unde să scoţi performață, nu? Valoarea se plăteşte. În primul rând trebuie să plecăm de la bugete, avem bugete? E susţinut sportul în România? Dacă e susţinut aşa cum trebuie, eu zic că putem să facem performanţe. Fotbalul este un segment, o nişă faţă de celelalte, dar sportul în România trebuie susţinut”, este de părere Gheorghe Hagi.

Concluzie

Adrian Niță va părăsi postul de director al DTS Neamț, așa cum l-a ocupat: în anonimat. Într-o societate normală, în care principiile sunt mai presus de interese, pentru o asemenea prestație, în aproape trei ani, probabil că Niță ar fi trebui să-și prezinte demult demisia. Nu a fost cazul, așa că va trebui să-i suportăm ultima prestație, pe 20 decembrie, la Gala Sportului Nemțean.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedent“Am fost și suntem aproape de comunitățile locale”
Articolul următorBudescu vrea ca nemţenii să încurce Steaua

1 COMENTARIU

  1. Ajuns pe linie de partid in functie, nu a dat 2 lei pe sport, in schimb a avut grija de buzunarul propriu si de afacerea proprie (restaurant), pe care si-l aproviziona din magaziile taberelor Cozla si Oglinzi. Rusine!! Nu a ajutat in niciun fel sportul, ba din contra, l-a lasat fara sediu. Trebuia sa mearga din poarta in poarta, sa bata la usa sponsorilor si sa ajute concret sportul, de fapt pt asta a fost investit pe functie. Speram sa nu-l mai vedem in preajma sportului.

Comentariile sunt închise.