0:00

Administratori luaţi la rost de locatari, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, o iniţiativă legislativă ce vizează completarea art. 36 din Legea nr. 230 din  iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Proiectul de lege a fost adoptat cu 99 de voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă, iar propunerea legislativă are drept scop stabilirea în sarcina administratorului de imobile a obligaţiei de a informa trimestrial proprietarii cu privire la situaţia financiară a asociaţiei de proprietari.

Prin reglementările propuse se instituie un control, o transparenţă în activitatea administratorilor, evitându-se miile de acţiuni în instanţă ce au ca obiect recuperarea prejudiciilor. Prin introducerea noii prevederi, administratorii ar trebui să aducă la cunoştinţă, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociaţiei de care răspund, printr-o formulă aleasă de către proprietar, e-mail sau în scris, situaţia facturilor, a conturilor bancare, dobânzile aferente conturilor deschise, plăţile salariale, restanţe la facturi, situaţia lucrărilor angajate din punct de vedere financiar, sub semnătura administratorului, a preşedintelui şi a cenzorului.

Locatarul Simionică

”Deși nu are legătură cu primăria ce se întâmplă în interiorul asociațiilor de proprietari, locatari, ideea este una foarte bună, și aici vorbesc din punctul de vedere al unui locatar care stă la bloc. Mi se pare foarte normal să fiu informată în permanență despre situația financiar-contabilă a asociației, iar pe de altă parte în acest fel s-ar evita toate fraudele, pentru că știți foarte bine câte acțiuni sunt prin instanțe din cauza administratorilor asupra cărora nu s-a făcut niciun control. Banii proprietarilor au dispărut, iar asociațiile au rămas cu debite de sute de milioane de lei sau chiar mai mult”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică.

“Ideea e bună! Dar mijloacele tehnice?”

Prin măsura propusă se doreşte, pe de o parte, ca administratorii să dea dovadă de o mai mare corectitudine, iar pe de altă parte, proprietarii să ia la cunoştinţă despre situaţia reală şi exactă a costurilor asociaţiei.

”Da, mi se pare normal să fie dată o astfel de reglementare. Eu știu pe propria piele ce greutăți am întâmpinat, atât ca simplu locatar și acum ca administrator de asociație, după ce am preluat asociația cu datorii de miliarde de la fostul administrator. Sigur că da, trebui să fie transparență. În cazul asociației noastre, dacă am fi știut situația reală de la început, nu am fi ajuns aici. Noi ca și locatari nu aveam de unde să știm că sunt atâtea miliarde datorii la gunoi de exemplu și ni s-a luat apa în condițiile în care noi plăteam întreținerea. Dacă știam ne-am fi pus un semn de întrebare. Ideea este foarte bună deși ar trebui ca administratorii să aibă la dispoziție și mijloacele tehnice necesare”, a precizat Ana Frona, administrator Asociația proprietar 74 Piatra Neamț.

”Deocamdată este doar o inițiativă legislativă și dacă se va adopta, noi ne vom conforma, toate acestea sunt pentru o mai mare transparență. Pe de altă parte și acum membrii asociației sunt permanent informați pentru că tot ceea ce se întâmplă în cadrul unei asociații de proprietari este public. De fiecare dată când se ia o decizie se aprobă de adunarea generală, mai mult, se fac adunări generale ale proprietarilor și le sunt prezentate și bilanțurile, plățile făcute, debitele existente şamd. Deci totul este transparent și în momentul de față. În plus, în asociația noastră sunt foarte mulți pensionari cărora le vine destul de greu să se descurce cu un e-mail. Dacă are cineva ceva de întrebat este informat în orice moment”, a spus Nicu Albu, președintele Asociației de proprietari nr. 12 Piatra Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentChestionare SJU Neamţ
Articolul următorPolițistul agresiv, la „etică și disciplină”