După aproape 4 ani de când a fost reclamată pentru delapidare, Elena Zabulic, fost administrator al Asociației de proprietari nr. 73, de pe strada Gheorghe Iacomi, a fost condamnată definitiv la Curtea de Apel Bacău. Instanța a desființat sentința Judecătoriei Piatra-Neamț (care stabilise o pedeapsă de un de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani) și a pronunțat o altă pedeapsă, în ziua de 17 martie: ”condamnă pe inculpata Zabulic Elena la pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată”.
Judecătorii au decis ca, pe parcursul termenului de supraveghere, care a fost stabilit la 3 ani, femeia să urmeze un program de reintegrare socială, să anunțe orice deplasare care depășește 5 zile și să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Piatra-Neamț sau la Primăria Roznov. Bineînțeles, femeii i s-a atras atenția că, dacă mai comite vreo infracțiune în următorii 3 ani sau nu respectă măsurile de supraveghere, intră sub incidența unor ”situaţii care pot conduce la revocarea suspendării executării pedepsei”.
Magistrații au obligat-o, de asemenea, pe Elena Zabulic să plătească 239.123 lei către asociația de proprietari pe care a păgubit-o, constatând că, până la pronunțarea sentinței, inculpata a achitat 800 de lei din acest prejudiciu.
Locatarii din cele 400 de apartamente, care țin de Asociația 73, au reclamat-o pe Elena Zabulic în vara anului 2013, când s-au trezit că n-au strop de apă la robinete, deși știau că sunt cu plata facturilor la zi. Au aflat, cu stupoare, că asociația are datorii uriașe nu doar către Apa Serv, ci și către alți prestatori de servicii și i-au cerut explicații administratorului. Imediat după izbucnirea scandalului, Elena Zabulic s-a internat în spital, însă după ce a fost externată a fost cercetată și trimisă în judecată pentru delapidare. Ca măsură de siguranță, pe bunurile ei a fost instituit sechestru pentru recuperarea prejudiciului. (C.M.)