În conferința de presă organizată de primăria Roman luni, 2 octombrie, primarul Lucian Micu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor în legătură cu incidentul din cimitirul romașcan din data de 29 septembrie, incident relatat de zch.com sub titlul: ”Un bărbat ameninţă că se aruncă de pe o biserică din Roman”. Iată completările aduse de primarul Romanului: „În urmă cu 3 ani am luat decizia desființării echipei din cadrul Municipal Locato care executa lucrări de monumente funerare în cimitir și în prezent acolo activează 7 firme private. Acestea plătesc fiecare redevență către Municipal Locato. Insist să precizez că lucrările din cimitir nu sunt atribuite de firma Municipal Locato, acestea fiind contractate de către clienți direct cu firma pe care și-o aleg dintr-o listă existentă.”

Acuzele nemulțumitului care s-a urcat pe biserică vineri se refereau la faptul că, spunea el, ”se dirijează” de către Locato comenzi de lucrări în special către ÎI Pascariu, al cărui fiu este director-adjunct la Municipal Locato. Primarul Micu afirmă că Pascariu lucrează în cimitir din anul 1964, când fiul său, actual director-adjunct la Locato, nu era încă născut. „Într-o situație a lucrărilor din cimitir, după număr de lucrări contractate și valoarea lor,   Pascariu se află abia în poziția a V-a din șapte firme. Domnul Blăjuț (”protestatarul” de vineri – n.n.) se găsește pe o poziție superioară, având cu 14 lucrări efectuate mai mult decât Pascariu.”

Iată și centralizatorul respectiv:

ÎI Cozma – 54 de lucrări în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi;

ÎI Trișcău – 42 de lucrări în valoare de aproape 2 miliarde de lei vechi;

ÎI Jitaru – 41 de lucrări în valoare de aproape 1, 6 miliarde de lei vechi;

ÎI Blăjuț – 35 de lucrări în valoare de aproape 1,2 miliarde de lei vechi;

ÎI Pascariu – 28 de lucrări în valoare de aproape un miliard de lei vechi.

Ceea ce nu s-a scris în știrea de vineri a fost faptul că primarul Micu s-a deplasat personal la cimitir. „Când m-a văzut și pe mine a coborât, relatează primarul Micu. Am urcat cu el în ambulanța SMURD și deja se mai liniștise puțin. Am ajuns cu el la Centrul de Primiri Urgențe și acolo se liniștise complet. Avea deja remușcări, își cerea scuze pentru ce făcuse, spunea că a avut un moment de rătăcire, că de regulă nu consumă băuturi alcoolice și că atunci tocmai ce se întâmplase asta. În legătură cu fratele lui, Nicolaie Blăjuț: acesta a solicitat pe la începutul acestui an un loc de veci în cimitirul Eternitatea. Justificat de unele probleme de sănătate, el a primit locul, s-au făcut lucrări de amenajare a unui cavou și apoi, în această toamnă, Nicolaie Blăjuț a vândut cavoul. Evident că Locato s-a sesizat, fiindcă nu e normal să soliciți un loc de veci, să-l primești motivat de probleme de sănătate și de fapt tu să vrei să faci o mică afacere…   De aici, probabil, au început frecușurile dintre Locato și familia Blăjuț. Nu vreau să se înțeleagă că țin în brațe pe cineva, eu țin doar cu adevărul”, a mai spus primarul Micu. Dânsul a aținut să adauge că va avea o discuție în trei, cu domnul Blăjuț și cu domnul Lucian Pascariu de la Municipal Locato în ziua de marți, 3 octombrie, pentru a clarifica toate problemele care țin de cimitirul Eternitatea din Roman.

(D.A.)

 

Articolul precedentPercheziții în Neamț și Iași, la firme ”fantomă” din construcții și transport mărfuri
Articolul următorSindicaliştii din învăţământ, vizită cu lista de revendicări la Prefectura Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.