ACTUALIZARE: În calitate de manager al Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef a depus, astăzi, 12 decembrie, plângere penală, pentru distrugere, împotriva Ocolului Silvic Bisericesc, care are obligația de a extrage mai întâi copacii bolnavi din fondul forestier pe care-l administrează și abia după aceea pe cei sănătoși. Dar situația de urgență nu s-a terminat odată cu prăbușirea unuia dintre brazi peste mașinile de intervenție din dotarea Serviciului Salvamont. Alți doi copaci au pocnit în structură, din cauza vântului, care continuă să bată cu putere, și riscă să cadă, unul peste sediul Salvamont și celălalt peste clădirea Telekom. Un brad este deja înclinat și mai are foarte puțin până să se rupă. În aceste condiții, un consilier local din Ceahlău a luat legătura cu cineva de la Ocolul Silvic Bisericesc, în ideea de a anunța pericolul, iar de la ocol i s-a spus că ”mai întâi au fost copacii și abia apoi clădirile”. Cum nu este timp de filozofat, salvamontiștii au sunat la 112 și au cerut sprijinul ISU Neamț. Ocazie cu care au aflat că, teoretic, copacii trebuie marcați, chiar dacă este vorba despre o situație de urgență.
”Am fost informat despre problema de la Durău și căutăm soluții. Unul din copaci este doar înclinat, nu rupt, nu căzut și să vedem cine îl marchează și cum se poate proceda ca să-l tăiem și să-l extragem din zonă”, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț. (C.M.)
***********
Cu doar o săptămână înainte de deschiderea oficială a sezonului turistic de iarnă în masivul Ceahlău, capacitatea de intervenție a Salvamont Neamț este zero. O furtună puternică, însoțită de rafale de vânt de peste 100 km/h, a rupt un brad secular de lângă sediul bazei din Durău. Copacul, ”gros de abia îl pot cuprinde doi oameni”, după cum a spus Raul Papalicef, s-a rupt de la jumătate. Dacă ar fi fost smuls din rădăcină și cădea peste clădire, ar fi distrus-o.
”Norocul nostru este că, în momentul acela, nu eram în mașini să plecăm la vreo intervenție”, a declarat șeful Salvamont Neamț. ”N-am fi scăpat niciunul. Toate cele 3 mașini, special pregătite și dotate pentru acțiuni de salvare montană, sunt distruse. Una singură avea asigurare, celelalte fiind mai vechi. Problema este că, în momentul de față, nu avem cu ce interveni, nici măcar pănă la Duruitoarea, că n-ai cum să faci două ore și jumătate pe jos când e o situație care trebuie rezolvată cât mai urgent posibil. Chiar dacă ne-ar da Consiliul Județean Neamț o mașină acum, tot ar dura să o pregătim pentru intervenție”.
Furtuna a rupt un brad, dar a pocnit trunchiul altuia, alăturat, înalt de câteva zeci de metri. De altfel mai toți brazii din preajma sediului Salvamont, care funcționează în aceeași clădire cu Administrația Parcului Național Ceahlău, sunt seculari și cântăresc câteva tone bucata.
Am încercat să obținem un punct de vedere de la vicepreședintele CJ, Ioan Asaftei, care răspunde de funcționarea Serviciului Salvamont, însă nu a fost de găsit. Explicabil pentru a doua zi după alegeri.
C.M.
Ce concluzii se trag din aceasta intamplare ?
Trebuiesc taiati toti copacii care au mai ramas in picioare pentru ca ne pun viata in pericol.
P.S. Aceasta postare este un pamflet.
Din pacate insa ma astept sa existe cativa dobitoci care sa gandeasca asa si o sumedenie de dobitoci care sa ii aprobe.
Pai de ce nu.i intreaba pe cei de la ocol care brazi trebuiau taiati…acum se vede ca aveau si aia de la ocol un rol pe care salvamontul nu l-a vazut niciodata…acum poate vede..
era mai frumos bradul decat masina aia naspa
Matur!!! Eu zic sa-i omoram pe toti cu pietre . Ce daca au salvat sute de vieti.
Hei hei
Dar, Salvamontul, prin domnul Director, a facut vreo sesizare la ocolul silvic? Vreo cerere ceva? sau trebuia cineva sa viseze.. Oamenii fara viziune doar critica.. ei nu sunt vinovati niciodata..
Bravo Oana….esti tare !