pietricica turism

Actualizare: Protestul s-a încheiat în jurul orei 11.00.

Angajații de la Administrația Financiară Neamț au ieșit în stradă, în această dimineață, ca prim pas al unei mișcări de protest la adresa legii salarizării unitare. După cum s-au exprimat unii din ei, noile prevederi ar urma să-i aducă la nivelul salarial ”al unui sufleur de la teatru”.

Din câte se anunță, greva spontană a cuprins toate Administrațiile financiare din județ. La Roman, se știe sigur că angajații ANAF protestează, spontan și pașnic, pe holurile instituției. La Târgu Neamț, finanțiștii au ales o metodă inedită de a-și exprima nemulțumirile, respectându-și programul de lucru și doar mormăindu-și supărările legate de salarii.

Suntem considerați Cenușăreasa sistemului bugetar!”, a declarat Cristinel Aanei, șeful sindicaliștilor din Direcția Generală a Finanțelor Publice Neamț.

Protest cu zâmbetul pe buze. Cristinel Aanei, liderul sindicaliștilor, în dreapta, și Mihaela Chira, secretar ”Sed Lex”

Protestatarii au avansat ”termen nelimitat” pentru acțiunea lor, chiar dacă asta paralizează, practic, activitatea agenților economici și instituțiilor publice, pentru că nu se primesc și nu se eliberează documente, nu se încasează și nu se fac plăți.

LATER EDIT:

Cristinel Aanei, lider de sindicat DGFP Neamț: ”Nu cred că merităm o asemenea lipsă totală de considerație”.

Cristinel Aanei, președintele Sindicatului Liber al Funcționarilor Publici din DGFP Neamț, spune că angajații din ANAF își doresc măcar păstrarea actualilor indici de ierarhizare: ”Ținând cont de incompatibilitățile pe care le presupune funcția de inspector la ANAF, noi nu avem voie să facem meditații, nu avem voie să desfășurăm alte activități decât cea profesională. Cândva, în legislația muncii din România, aceste incompatibilități erau compensate de niște sporuri. Aceste sporuri nu există, în acest moment, în proiectul noii legi a salarizării unitare”.

Cristinel Aanei a precizat că indicii de ierarhizare (1,44-1,96), propuși în grilele noii legi a salarizării unitare, i se par sfidători. ”Într-o grilă de la 1 la 12, noi suntem sub 2. Nu cred că merităm să ni se arate o asemenea lipsă totală de considerație”.

Mihaela Chira, secretar SED LEX, nu a putut estima cât va dura protestul: ”Cât de repede cerințele noastre vor fi rezolvate, tot atât de repede vom înceta și noi protestul spontan”.

Cei mai afectați de acest protest spontan sunt contribuabilii, care făcut un drum degeaba până la sediul Direcției de Finanțe Neamț. ”Este închis. Voiam să plătesc o asigurare medicală. Ce voi face nu știu. Este o urgență, pentru că am fost internată în spital. Mi-au spus că o oră-două va fi închis”.

După salariile pe care le au, trebuia să fie deschis. Nu era necesară această grevă. Mă deranjează că-i închis. Au zis că-i închis jumătate de oră și eu stau aici de o oră și nu au reluat munca”. (Ana MOISE)